12 locuri de vizitat in Praga
Unul dintre cele mai vizitate orase din Europa este Praga, supranumit si „Orasul de Aur“. Frumoasa capitala ceha reprezinta pentru romani o destinatie de tip city-break indragita, gratie obiectivelor turistice istorice, culturale sau arhitectonice. Iata o lista a locurilor care nu trebuie ratate in timpul unei vizite la Praga.

Praga nu poate fi admirata in toata splendoarea sa fara sa avem un plan de vizitare, astfel incat sa putem admira cat mai multe din „comorile“ sale in timpul celor doua sau trei zile pe care le avem la dispozitie intr-o vacanta de tip city-break.

1. Cetatea din Praga. Numai anul trecut, peste 6 milioane de oameni au vizitat Castelul Praga, dar si atractiile din preajma, cum sunt Catedrala Sf. Vitus, Vechiul Castel Regal, Basilica Sf. Gheorghe si gradinile regale. Merita sa admirati castelul, impreuna cu Catedrala Sf. Vitus si la ceas de noapte, puse in valoare de lumini.

2. Funicularul Petrín si gradinile de trandafiri. Merita sa faceti calatoria cu funicularul pe dealul Petrin, pe care il puteti lua din Malá Strana. Dupa ce ajungeti in varf, mergeti sa admirati gradinile de trandafiri, faceti o plimbare prin parcul Petrín sau urcati in turnul de observatie, numit si „turnul Eiffel din Praga“, de unde puteti admira intregul oras.

3. Piata Vechiului Oras. (Staromestské námestí). Mixul de arhitectura baroca si gotica, dar si istoria bogata a locului, transforma piata vechiului oras intr-o locatie de poveste. Aici puteti admira Biserica Sf. Nicolae, Ceasul astronomic, Biserica Týn si statuia lui Jan Hus, teologul reformator ceh, nascut la Husinec, ars pe rug pentru ideile sale anti-papale. Din peisaj nu lipsesc trasurile cu cai si artistii de strada.

4. Strada de aur (Zlatá ulicka). Parte a complexului Castelului Praga, Strada de aur gazduieste 11 case istorice, unde au locuit, de-a lungul timpului, garzile castelului, alchimisti, bijutieri si artisti, printre care si faimosul scriitor Franz Kafka.

5. Turnul prafului de pusca (Prašná brána). Construit in 1475, Turnul prafului de pusca este una dintre cele 13 porti ale orasului, care separa Orasul Vechi de Orasul Nou. In secolul 17, aici era depozitat praful de pusca, de unde si-a primit si numele. Trebuie sa urcati 186 de trepte pentru a ajunge pana in varf.

6. Casa care danseaza (Tancící dum). Acest obiectiv architectonic modern, numit adesea Ginger si Fred, dupa celebrii dansatori Ginger Rogers si Fred Astair, a iscat controverse in 1996, cand a fost inaugurat. Multi localnici au considerat ca structura moderna nu se potrivea cu arhitectura zonei, unde exista mai degraba cladiri in stil neobaroc, neogotic sau art nouveau, tipice pentru Praga. Cladirea moderna a devenit insa o atractie turisitica, aceasta gazduind birouri si un restaurant foarte cautat de gurmanzi.

7. Piata Havelská. Pentru cei care spera sa gaseasca un suvenir aparte, Piata Havelská este locul de unde se pot cumpara bijuterii si piese de arta ieftine, vederi si alte maruntisuri interesante. Piata este situata in apropiere de Piata Orasului Vechi.

8. Podul Carol (Karluv most). Fara umbra de indoiala, Podul Carol se afla in top trei atractii turistice din Praga. Structura dateaza din secolul 14 si leaga Orasul Vechi de Malá Strana. In timpul zilei, podul este invadat de turisti, mici comercianti si artisti stradali.

9. Cartierul evreiesc (Josefov). In apropiere de Piata Centrului Vechi, fostul ghetou evreiesc a pastrat istoria locului, astfel ca aici poate fi admirata cea mai veche sinagoga din Europa, cimitirul evreiesc si primaria evreiasca, dar si monumente care au rezistat ocupatiei naziste.

10. Piata Wenceslas (Václavské námestí). Piata Wenceslas a fost martora unora dintre cele mai importante momente istorice ale Republicii Cehe, incluisv Primavara de la Praga (1968) si Revolutia de Catifea. Bulevardul situat in Orasul Nou este intesat de restaurante, magazine si cluburi.

11. Muzeul. Comunismului. Camere de interogare, statui si alte marturii istorice ofera o imagine a ceea ce a insemnat comunismul in fosta Cehoslovacie.

12. Complexul Vyšehrad. Un alt loc in care merita sa petreceti cateva ore este complexul Vyšehrad, unde se afla castelul cu acelasi nume, Biserica Sf. Petru si Pavel, cimitirul unde odihnesc multi artisti faimosi din Cehia, cum este compozitorul Dvorák, parcuri, restaurante, cafenele etc.

sursa: adevarul.ro