10 atractii turistice pe care sa nu le ratezi daca mergi la Istanbul
Metropola Istanbul este una dintre cele mai frumoase din lume. Avem de-a face cu un oras modern, dar care si-a pastrat cu sfintenie si traditiile prin moscheile, bazilicile, catedralele si bazarurile sale. Iata 10 atractii turistice pe care sa nu le ratezi daca ajungi in Istanbul!
1. Bazarul Mare. Te poti delecta cu o sedinta de shopping in bazarul cel mare aflat chiar in inima peninsulei Sarayburnu. Aceasta este cea mai mare piata acoperita din lume, intinzandu-se peste 60 de strazi, aflate in districtul Fatih. Daca este prima oara cand vizitezi acest bazar, mai mult ca sigur te vei simti un pic dezorientat din cauza agitatiei. Atmosfera unica si captivanta din bazar va fi o experienta unica.
2. Moscheea Sultanului Ahmed. Este una dintre cele mai impresionante moschei din peninsula Sarayburnu. Moscheea este unica datorita arhitecturii sale impresionante si a finisajelor multicolre superbe, specifice arhitecturii otomane. Pentru o priveliste superba si poze de vis, viziteaza aceasta moschee la apusul soarelui, vei ramane uimit de frumusetea sa!
3. Moscheea Ortakoy este o alta moschee pe care trebuie sa o vizitezi daca te afli in Istanbul. Locatia sa unica, pe partea stanga a Bosforului, creeaza o priveliste impresionanta! Moscheea Ortakoy este de influenta Neo-Baroca, fiind construita la mijlocul secolului al 19-lea, si este una dintre cele mai frumoase moschei din Istanbul.
4. Cisterna Basilica este o sala enorma ce seamana cu un palat, aflata in subteran. Sala este sustinuta de 336 coloane asezate in 12 randuri, aici fiind pastrat stocul de apa al imparatilor bizantini. Proiectul pentru acest complex a fost inceput de Constantin cel Mare, dar a fost finalizat de imparatul Iustinian in secolul VI. Majoritatea colonadelor au fost realizate din piatra altor structuri de la acea vreme, iar cea mai populara coloana este cea cunoscuta sub numele de pietrele Medusei, cu sculpturi ale fiintei mitologice cu serpi in loc de par. Cunoscuta si sub numele de "Palatul scufundat", Cisterna Basilica este un obiectiv de neratat in Istanbul. Nimic nu se compara cu experienta de a te plimba printre uriasele coloane, frumos iluminate, in timp ce auzi susurul apei in jurul tau.
5. Turnul Galata. Cu o inaltime de 67 metri, Turnul Galata se inalta impunator peste orizontul Istanbulului, oferind si cele mai spectaculoase panorame peste metropola. Acest turn medieval din piatra, cunoscut si sub numele de Turnul lui Hristos, a fost cea mai inalta structura din Istanbul atunci cand a fost construit in 1348. Initial, structura era folosita ca turn de observatie, iar astazi in varful sau se afla o cafenea, un restaurant si un club de noapte, la care poti ajunge usor cu un lift.
6. Atmosfera din Castelul Rumeli te va intoarce parca in timp si te va uimi prin frumusetea sa. Construit la mijlocul secolului al 15-lea de catre sultanul Mehmed al II-lea, castelul Rumeli a jucat un rol important in istoria Constantinopolului. Cu siguranta acesta este un obiectiv turistic important din Istanbul pe care merita sa il vizitezi.
7. Catedrala Sfanta Sofia (Aya Sofya) este costruita pe primul deal din cele sapte care domina Orasul istoric, si cred ca este cel mai important obiectiv din Istanbul datorita istoriei sale, a arhitecturii inovative-fiind model pentru numeroase alte biserici si chiar si moschei, a importantei religioase si, de ce nu, a frumusetii sale! Catedrala Sfanta Sofia fost ridicata la comada imparatului bizantin Justinian intre anii 532 si 537, pe locul unei biserici mai vechi ctitorita de Constantin cel Mare. A fost sfintita in anul 537, jefuita de cruciati in anul 1204, transformata in moschee de catre Mehmet Cuceritorul in 1453. Timp de 500 de ani, Aya Sofya a functionat ca moschee, iar otomanii i-au adus si modificari si completari. Lui Mustafa Kemal Atatürk i se datoreaza transfomarea in muzeu a Hagiei Sophia, in 1935.
8. Palatul Topkapi, “centrul” puterii si al placerilor din imperiul Otoman. Este locul de unde se luau toate deciziile importante din Imperiul Otoman in perioada secolelor XV-XIX, care ne-au afectat si pe noi, unde se prezentau supusii cu plocoane, unde unelteau concubinele sub ochii uneori ingaduitori ai eununcilor. Mehmet Cuceritorul si-a stabilit primul resedinta aici ( in anul 1453 si a trait pana la moartea sa, in 1481) in timp palatul devenind un imens domeniu de aproximativ 700.000 mp. Astazi, Palatul Topkapi este un complex muzeal unde poti vizita doar Palatul, costa 30 TL sau Palatul si Haremul ( 30 TL + 15 TL).
9. Bazarul Egiptean, renumit pentru mirodenii si alimente. Nu departe, in zona portului Eminönü, langa Moscheea Noua este Bazarul Egiptean –Misir Çarsisi- unde trebuie sa mergi daca vrei condimente, alimente si fructe la un pret negociabil. Bazarul Egiptean este parte a complexului de cladiri al Moscheii Noi (Yeni Cami) si ea un obiectiv turistic si centru de pelerinaj foarte apreciat printre musulmani in special.
10. Palatul Dolmabahce. Unul dintre cele mai elegante edificii din Istanbul, Palatul Dolmabahce este deseori comparat cu Versailles. Realizat in secolul XIX, pe malul Bosforului, acest palat spectaculos este un amestec de arhitectura otomana traditionala cu stiluri europene, precum baroc, neoclasic si rococo. La constructia Palatului Dolmabahce au fost folosite nu mai putin de 14 tone de foita de aura. Pana in anii ’20 palatul a fost resedinta a sase sultani, gazduind si cel mai mare candelabru cu cristale de Boemia, un cadou din partea Reginei Victoria.