Vulcanul care ne-ar putea ucide
Riscul eruptiei unui supervulcan, de sute de ori mai puternica decat a unui vulcan obisnuit si cu potentialul de a sterge de pe fata Pamantului civilizatia, este mult mai mare decat se credea pana acum, releva un nou studiu.
O analiza a rocii topite din supervulcanul adormit ce se gaseste sub parcul national Yellowstone, in SUA, arata ca o eruptie este posibila si in absenta oricarui declansator extern, scrie ziare.com, care citeaza Independent.
Oamenii de stiinta credeau, anterior acestui studiu, ca eruptiile supervulcanilor trebuie mai intai sa rupa crusta Pamantului pentru ca magma sa poata iesi. Insa noua cercetare arata ca eruptia poate avea loc doar ca urmare a acumularii de presiune.
Supervulcanii reprezinta al doilea cel mai mare cataclism global, dupa asteroizi. In trecut, eruptiile supervulcanilor au declansat extinctii in masa, schimbari pe termen lung ale climei si "ierni vulcanice", cand cenusa aruncata de vulcani a blocat, o vreme, lumina solara.
Ultima eruptie a unui supervulcan de care au cunostinta oamenii a avut loc in urma cu aproximativ 70.000 de ani, la Lacul Toba, in Sumatra, Indonezia. A urmat o iarna vulcanica de 6-8 ani, ce a produs o perioada de racire globala de o mie de ani.
Desi evitarea eruptiei unui supervulcan este imposibila, oamenii de stiinta spera sa descopere o metoda de monitorizare a presiunii magmei, pentru a prezice cu acuratete o viitoare eruptie. Desi nu se stie deocamdata de niciun supervulcan care este in pericol sa erupa in viitorul apropiat, oamenii de stiinta responsabili de acest studiu spun ca dureaza cel putin un deceniu pana cand presiunea magmei ajunge la un punct unde eruptia este probabila.