Unul dintre cele mai mari lacuri din lume a secat aproape complet

Unul dintre cele mai mari lacuri din lume a secat aproape complet

NASA a publicat imagini in care arata evolutia Marii Aral din anul 2000 pana in prezent si modul in care s-au format, acum, doua ochiuri de apa, denumite Marea Aral de Sud si Marea Aral de Nord.

Lacul a inceput sa sufere din anii 60, cand Uniunea Sovietica a deviat doua rauri importante care alimentau lacul - Amu Darya si Syr Darya - cu scopul de a asigura irigatia pentru Uzbekistan si Turkmenistan.

Urmarile, dupa cum sunt descrise si de cei de la NASA, au fost devastatoare.

„De vreme ce Marea Aral a secat, comunitatile pescaresti care depindeau de ea s-au pierdut si ele. Nivelul de apa sarata a crescut si a fost poluat cu fertilizatori si pesticide. Praful care a ramas in urma evaporarii apei a fost si el contaminat cu substante chimice agricole si a devenit o amenintare la sanatatea publica. Praful a fost purtat de vant in imprejurimi si a daunat solurilor dimprejur. Pierderea intinderii de apa care avea o influenta importanta asupra climei din zona a facut ca iernile sa fie mai reci, iar verile mai calduroase si mai secetoase”, au notat oficialii NASA.

In luna iulie a acestui an, agentia Al-Jazeera a publicat informatii conform carora se fac eforturi pentru a restaura Marea Aral de Nord. Un proiect demarat in 2005 a reusit, pana in prezent, sa readuca 15 specii de pesti in apele Aralului de Nord, responsabilii confirmand ca masurile nu se vor opri aici.