Tallinn, orasul-simbol al Craciunului

Tallinn, orasul-simbol al Craciunului
Tallinn, capitala Estoniei, este locul in care in urma cu 527 de ani a fost expus primul brad de Craciun din lume. In orasul medieval sarbatorile sunt cu adevarat speciale. La targul de Craciun este invitat intotdeauna Mos Craciun, care atrage in fiecare an zeci de mii de turisti in capitala estona. 
 
Potrivit estonienilor, prima expunere in public a uni brad de Craciun, atestata documentar, a avut loc in 1441 in tinutul istoric Livonia (teritoriul de astazi al Estoniei si Letoniei), in piata centrala din capitala Reval, Tallinn-ul de astazi. El a apartinut unei bresle de comercianti necasatoriti si a fost initial expus in cladirea care adapostea fratia comerciantilor si ulterior dus in piata orasului. Atunci s-a instaurat si obiceiul de a dansa in jurul bradului de Craciun, pentru a sarbatori sezonul festiv, si de a-l arde ulterior.
 
In piata din fata primariei din Tallinn este expus si acum, in fiecare an, un brad de Craciun, in jurul caruia se tin targuri de bunatati traditionale estone si obiecte de artizanat si unde Mosul si renii lui ii asteapta pe cei mici. Un oras medieval, capitala Estoniei le ofera insa turistilor si alte atractii. Cei mai multi turisti aleg sa vina la Tallin pentru a vedea Orasul Vechi, inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO. Principalele atractii turisitice ale centrului vechi sunt cladirea municipalitatii, care dateaza din 1404 si este cea mai bine conservata primarie medievala din Europa de Nord, si biserica Sf. Olav, candva cea mai inalta cladire din lume.