Schelet descoperit pe o insula in Pacific, confirmat ca apartinand "cel mai probabil" aviatoarei Amelia Earhart

Schelet descoperit pe o insula in Pacific, confirmat ca apartinand cel mai probabil aviatoarei Amelia Earhart

Un schelet descoperit in 1940 pe insula Nikumaroro din Pacific apartine "cel mai probabil" aviatoarei Amelia Earhart, disparuta in 1937, potrivit rezultatelor unui nou studiu realizat in SUA.

Prima femeie din lume care a traversat Oceanul Atlantic la comanda unui avion, in 1932, Amelia Earhart a dorit, in 1937, sa faca inconjurul lumii. Aviatoarea americana zbura in apropiere de Ecuator atunci cand a disparut fara urma, alaturi de navigatorul ei de bord, Fred Noonan. Amelia Earhart avea pe atunci varsta de 39 de ani.

Ceea ce s-a intamplat cu cei doi piloti si cu avionul lor bimotor a ramas pana in zilele noastre unul dintre cele mai mari mistere din istoria aviatiei mondiale. In decadele care au urmat, au circulat numeroase teorii ale conspiratiei si au fost facute numeroase supozitii, inclusiv aceea ca aviatoarea a fost capturata si tinuta prizoniera de japonezi.

Totusi, noul studiu, realizat de profesorul Richard L. Jantz, de la Universitatea din Tennessee, a concluzionat ca un schelet descoperit pe insula Nikumaroro, la trei ani dupa disparitia aviatoarei, ii apartine, potrivit The Washington Post.

Un studiu anterior, din anii 1940, stabilise ca oasele nu apartin lui Earhart, ci unui barbat. Jantz a argumentat ca tehnicile folosite atunci nu erau foarte performante si ca, dimpotriva, masuratorile facute scheletului se potrivesc cu cele cunoscute ale Ameliei Earhart.

Amelia Earhart a dat ultimul semn de viata pe 2 iulie 1937, in ultima etapa a zborului ei, intre Noua Guinee si California. O teorie acceptata este ca aviatoarea si insotitorul ei au murit cand avionul s-a prabusit in apropiere de Howland Island, in Oceanul Pacific, din cauza unei vizibilitati proaste si lipsei de carburant. In ultimul sau mesaj, Earhart spunea ca nu poate gasi insula si ca nu mai are combustibil.

Zona a fost cercetata atunci timp de mai multe saptamani de marina americana, dar avionul nu a fost descoperit niciodata, iar Earhart a fost declarata decedata in 1939.

In 1940, membrii unei expeditii parte dintr-un proiect de colonizare a insulelor indepartate din Pacific au descoperit scheletul pe Nikumaroro, alaturi de un pantof de femeie si alte obiecte, precum o sticla de benedictina. La acel moment, oasele au fost examinate de Scoala medicala centrala din Fiji a profesorului D. W. Hoodless si s-a concluzionat ca apartin unui barbat.

Intre timp, oasele s-au pierdut, iar profesorul Jantz, specialist in antropologie, a folosit masuratorile lui Hoodless pe care le-a comparat cu cele cunoscute ale lui Earhart. Profesorul a stabilit ca scheletul i-a apartinut "cel mai probabil" aviatoarei, pentru ca doar cu ajutorul oaselor, disparute, s-ar putea stabili cu exactitate acest lucru.

Anul trecut, a fost descoperita o fotografie intr-un dosar "secret" din Arhiva nationala a SUA, care a alimentat speculatiile ca Earhart si Noonan au fost tinuti prizonieri de japonezi in Insulele Marshall. De asemenea, s-a spus ca guvernul american stia despre acest lucru si nu a facut nimic sa o salveze. De cealalta parte, autoritatile japoneze au spus ca nu exista inregistrari potrivit carora Earhart ar fi fost prizoniera japonezilor.

sursa: mediafax.ro