Romania intra in coliziune cu UE din cauza achizitiei de avioane F-16

Romania intra in coliziune cu UE din cauza achizitiei de avioane F-16
Printr-o decizie care va infuria in mod sigur UE, Consiliul Suprem de Aparare al Romaniei (CSAT) a aprobat pentru a doua oara o achizitie de avioane F-16 la mana a doua printr-un acord direct, in loc sa organizeze licitatie deschisa, se spune intr-un articol publicat de bne.eu, scrie adevarul.ro.
 
Articolul a aparut vineri, dupa ce CSAT a aprobat cumpararea fara licitatie a avionelor F-16 la mana a doua. "Pentru a doua oara in doi ani, Romania incearca sa incheie o tranzactie pentru inlocuirea vechilor sale cu Mig-uri, de fabricatie sovietica, cu avioane F-16, fara sa organizeze licitatie", se spune in articolul aparut pe bne.eu, potrivit sursei citate.
 
In ultima varianta, anuntata de curand de catre ministrul Apararii, Constantin Dobritoiu, Romania va cumpara 12 avione F-16 la mana a doua, produse de compania americana Lockheed Martin, din Portugalia. "Am gasit bani de la buget pentru achizitionarea lor", spunea Dobritoiu, care mai arata ca tranzactia inseamna aproximativ 600 de milioane de dolari.
 
Banii vor fi dati esalonat, din 2013 si pana in 2016, iar cand va fi virata intreaga suma, in 2016 adica, portughezii vor trimite cele 12 avioane de lupta in Romania. Aceasta afacere ar putea atarge sanctiuni din partea Comisiei Europene, care a trimis guvernelor Romaniei, Bulgariei si Cehiei scrisori in care-si exprima ingrijorarea privind posibilitatea ca aceste state sa cumpere supersonice de lupta fara a organiza licitatii.
 
Cele trei state membre au fost atentionate ca trebuie sa respecte legislatia europeana privind achizitiile. Comisarul UE pentru Piata interna si servicii, Michel Barnier, care este responsabil cu achizitiile publice in Uniune, a trimis scrisoarea, in luna mai, ministrilor de aparare din tarile de mai sus, atragand atentia ca astfel de acorduri trebuie sa respecte legislatia europeana si regulile de transparenta, mai noteaza adevarul.ro.
 
"Decizia de a cumpara avioane de lupta este o decizie suverana a tarii dumneavoastra. Cu toate acestea, dat fiind faptul ca avioanele de lupta sunt echipamente militare, in sensul Directivei 2009/81/EC, Statele Membre trebuie sa se conformeze regulilor acestei Directive atunci cand cumpara astfel de avioane", scria Barnier.
 
"In mod specific, aceasta inseamna ca ele (statele respective) trebuie sa publice un anunt al contractelor in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar procedura de achizitie trebuie sa fie deschisa tuturor furnizorilor potentiali din UE".  
 
"Un purtator de cuvant al Comisiei a declarat pentru bne.eu ca s-au primit raspunsuri «pozitive» din partea Bulgariei si Republicii Cehe, dar acesta a  omis in mod intentionat sa mentioneze Romania, al carui guvern tocmai a iesit dintr-o alta batalie cu Bruxelles-ul, legata de incercarea esuata de a-l revoca pe presedintele Traian Basescu. Presedintele Comisiei UE, Jose Manuel Barroso a declarat ca acele evenimente din politica Romaniei «ne-au zdruncinat increderea» in valorile democratice ale Romaniei. O alta batalie se pare ca este inevitabila acum", concluzioneaza bne.eu.
 
Stirea ca Romania va cumpara F-16 a fost criticata de producatorii europeni de avioane de lupta, grupurile Eurofighter si Saab Gripen, care vor si ele sa-si vanda avioanele in Romania.