Romania, in topul aniversar al National Geographic (FOTO)
Pentru a marca 125 de ani de existenta, „National Geographic” a selectat cateva imagini etalon, publicate de-a lungul timpului. Imaginile sunt un martor al evolutiei lumii, dar si al fotografiilor de calatorie. Printre acestea, se numara si orasul Hunedoara, capturat in 1974, potrivit adevarul.ro. De 125 de ani, revista de travel a publicat unele dintre cele mai frumoase imagini din lume, cu lumea. Astazi, unele dintre poze reflecta doar trecutul, iar altele raman la fel de prezente, chiar daca au fost realizate acum 40 de ani.
Emiratele Arabe, 2006
Juxtapunerea dintre nou si vechi nu poate fi mai evidenta decat in aceasta imagine. Un pescar strange plasele, asa cum locuitorii Golfului Persic au facut timp de secole, doar ca acum hotelul ultraluxos Burj Al Arab poate fi vazut in zare. Abu Dhabi, Dubai si numeroasele cladiri intrate in Cartea Recordurilor nu existau in 1960, cand doar cateva porturi sarace populau zona.
Svalbard, Norvegia, 2009
Un urs polar tanar „investigheaza” camera foto. Au fost si cazuri tragice ale unor amatori care au asteptat o astfel de imagine, de vreme ce aceste animale sunt numeroase pe insulele norvegiene, la numai 950 de kilometri de Polul Nord. Oamenii care locuiesc in aceste zone sunt obligati prin lege sa poarte asupra lor arme de foc pentru protectie, odata ce se aventureaza mai departe de Longyearbyen.
Afganistan, 1967
Imbracata intr-un cadhor de matase, costumul popular al zonei de secole, o femeie se intoarce de la piata din Kabul, dar nu cu rodii, lamai sau prune, ci o colivie cu doi sticleti, pe care ii va pastra ca animale melodioase de casa.
Canada, 1957
Toti ochii pe ea, cu Vancouver in spate, care lumineaza din mii de locuri. O plimbare cu telescaunul spre muntele Grouse este „ca si cum te-ai arunca cu parasuta intr-o vale de bijuterii”, spunea fotograful.
Austria, 1958
Studenti ai Universitatii din Viena danseaza pe o versiune jazz a piesei „Besame Mucho”, intr-unul dintre caminele confortabile ale campusului. Lipsa lor de grija reflecta atitudinea unui oras care a stiut sa se ridice din ruine dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, dar si dupa toti anii de ocupatie straina. „Asediul s-a terminat”, scria Beverly Bowie in editia de februarie „National Geographic”, din 1959. „Austria este libera sa fie ea insasi”.
Siria, 1954
Copiii si-au improvizat o platforma de sarituri dintr-o roata uriasa de apa (noria), care odata aproviziona casele, gradininile si moscheele din Hama, vestul Siriei, cu apa din fluviul Oronte. Mai mult de 30 de astfel de roti, datate din timpuri medievale, erau odata aliniate pe marginea fluviului, fiind responsabile pentru zgomotele scartaite care puteau fi auzite de la cativa kilometri.
Alaska, circa 1900
Un eschimos pozeaza cu un model de umiak sau canoe, imbracat intr-o haina din intestine de morsa– macerate uscat, taiate si cusute impreuna.
Ungaria, circa 1930
Fete din orasul Decs, imbracate in rochiile traditionale plisate, combinezoane, saluri, corsaje si sorturi brodate. Multe din grupurile etnice din zona erau cunoscute pentru costumele colorate. Intr-un material publicat in 1932, se nota ca zonele rurale ale Ungariei rezista cu stoicism in fata hainelor realizate la masina, mult mai bine decat alte zone din sud-estul Europei.
New York, 1963
Piata din Times Square pare parasita intr-o seara ploioasa de ianuarie, cu reflectiile neoanelor intrerupte doar de un maturator. Poate ca toata lumea s-a dus sa vada premiera filmului „Tonite, Henry”, o pelicula pornografica despre un sot frustrat sexual care incearca sa gaseasca alinare intr-o viata fantastica imaginata, in care au loc intrevederi intime cu femei celebre din istorie.
Romania, 1974
Containere pline de minereu, transportate de la o uzina la alta. Este o imagine arhicunoscuta romanilor, indiferent de zona de provenienta. Pentru occidentali, insa, imaginea aduce aerul exotic si colorat ce nu poate fi vazut decat intr-o fotografie cu un loc de departe.