Orase pe care ajungi sa le recunosti dupa cum miros: locuri unde plutesc arome de bere si de ciocolata, sapun sau scortisoara
Fiecare oras cu mirosul lui. Iata un top al celor mai interesante miresme existente in diferite orase ale lumii, mirosuri devenite deja caracteristice pentru urbele respective.
Rezidentii orasului Bristol se plang de faptul ca mirosul de otet invadeaza regiunea dupa ce consiliul a inceput sa-l foloseasca drept alternativa pentru starpirea buruienilor. Avand ca sursa de inspiratie aceasta realitate, publicatia The Telegraph a facut o trecere in revista a oraselor in care anumite mirosuri au devenit o emblema, noteaza adevarul.ro.
Fabrica Nestle Rowntree, situata la doar cateva mile departare de centrul orasului, face ca orasul britanic York sa miroasa a ciocolata dulce in functie de intensitatea si de directia vantului.
Capitala scotiana Edinburgh miroase a bere. Motivul este numarul mare de berarii si de distilerii din zona, care a dus si la anumite conflicte de interese, in 2009 Distileria Britanica de Nord a orasului fiind obligata sa suprime mirosul prin instalarea unor turnuri „de control al mirosului”.
Cincinnati miroase a sapun de la fabrica de sapun si lumanari parfumate Procter & Gamble, amplasata la periferia acestui oras din statul american Ohio.
Orasul marocan Fez, casa celei mai vechi tabacarii din lume, are mirosul caracteristic pieilor de animale, ca urmare a faptului ca este renumit pentru producerea obiectelor din piele naturala.
Orasul american Lansing, din statul Michigan, miroase a vopsea, odoare ce provine de la fabrica de asamblari GM Grand River. In mod evident, nu toti locuitorii sunt multumiti de mirosul emanat, unii dintre acestia descriindu-l drept mucegait.
Mumbai miroase a ulei de palmier si a scortisoara. Chandler Burr, jurnalist, scriitor si curator american, cunoscut la nivel mondial drept expert in arome, eticheteaza mirosul din Mumbai ca fiind „unul dintre cele mai intense si recompensatoare experiente olfactive de pe pamant”. „Este mirosul sarat al oceanului amestecat cu cel de putrefactie tropical, aer conditionat si ulei de palmier. Si este vorba despre India, asa ca nasul simte orice aroma de condimente posibila.”
Mombasa miroase a teracota incinsa de soare, folosita pentru finalizarea multor cladiri si statui, miros ce se infiltreaza in acest oras kenian in special pe perioada verii cand ploua.