Noua Zeelandă amână redeschiderea completă a granițelor până în octombrie

Noua Zeelandă amână redeschiderea completă a granițelor până în octombrie

Noua Zeelandă nu își va redeschide complet frontierele până în octombrie, a anunțat joi Jacinda Ardern, prim-ministrul acestui arhipelag cu una dintre cele mai draconice reglementări anti-Covid din lume. Jacinda Ardern a dezvăluit un plan în cinci pași pentru a restabili relația Noii Zeelande cu restul planetei. Primul va fi sfârșitul carantinei hoteliere obligatorii pentru cetățenii blocați în străinătate din cauza pandemiei.

Din 27 februarie, neozeelandezii aflați în prezent în Australia se vor putea întoarce în țara lor și vor efectua carantina acasă, si nu într-un hotel. Două săptămâni mai târziu, toți cetățenii aflați în prezent în străinătate vor putea face același lucru. Treptat, măsura de carantină va fi ridicată în special pentru migranții calificați, studenții străini, australieni și apoi toți călătorii străini vaccinați.

"Este timpul să mergem din nou înainte", a spus doamna Ardern, la aproape doi ani după închiderea granițelor țării din Pacificul de Sud. "Familiile și prietenii trebuie să se unească, afacerile noastre au nevoie de abilități pentru a crește, exportatorii trebuie să călătorească pentru a construi noi relații". Ca parte a acestui plan, călătorii care sosesc din străinătate vor trebui să se izoleze timp de 10 zile și să nu mai stea în carantină într-un hotel aflat sub supraveghere militară.

95% din populație este complet vaccinată

Doar 800 de camere pe lună sunt disponibile, iar cererea depășește în mod regulat oferta, stârnind multe critici. Mulți neozeelandezi nu s-au putut întoarce să-i vadă pe cei dragi pe moarte sau chiar să nască în țara lor. Recent, o jurnalistă însărcinată din Noua Zeelandă a povestit că în sfârșit i s-a acordat un loc de carantină săptămâna aceasta, după ce a asigurat autoritățile din Noua Zeelandă că, altfel, va trebui să nască în Afganistan.

Șeful guvernului a recunoscut că acest sistem de carantină în vigoare a fost foarte dur, dar a fost un element cheie al succesului Noii Zeelande în lupta împotriva pandemiei. Arhipelagul a înregistrat doar 53 de decese la cinci milioane de locuitori. Noua Zeelandă plănuia inițial să înceapă relaxarea măsurilor la frontieră în ianuarie și să redeschidă complet granitele în aprilie, dar a amânat acest plan din cauza apariției variantei Omicron.