Mergi cu avionul si cineva e gripat. Ce trebuie sa stii?

Mergi cu avionul si cineva e gripat. Ce trebuie sa stii?

Mergi cu avionul si nu ti-ai dori ca, la destinatie, sa ajunga cu tine si vreun virus, pentru ca ti-ar compromite sederea peste hotare. Cel mai probabil ai plecat cu treaba sau in vacanta, asa ca o gripa e tot ce nu ti-ai dori.

Insa observi ca in avion e cineva care stranuta intruna, are nasul rosu si ochii impaienjeniti. E clar, riscul sa te molipsesti exista. Asa sa fie?

Oamenii de stiinta de la Institutul de Tehnologie din Georgia au dezvoltat un model pentru a raspunde la aceasta intrebare. Potrivit lor, factorul cel mai important este cat de mult te deplasezi prin avion. Daca stai cuminte la locul tau, riscul de a te infecta e cel mai mic.

Un risc de 80% de a lua virusul e daca stai la cel mult doua locuri de persoana bolnava, pe acelasi rand, sau daca ai loc pe randul din fata ori din spatele sau, arata Science Alert. Oricare alt loc inseamna un risc de numai 3% de a te infecta. Dar asta doar in situatia in care nu te ridici de pe scaun.

Practic, dupa cum explica Howard Weiss, de la universitatea mentionata, riscul de a fi infectat dispare daca persoana sanatoasa e la o distanta de peste un metru de cea infectata.

Apoi, riscul e mai mare, dublu, pentru persoanele care stau langa coridorul de trecere decat pentru cele care au loc la geam. Studiul a aratat ca un membru al personalului insotitor de zbor poate infecta, in medie, aproape 5 pasageri dintr-un avion. In cadrul studiului au fost folosite mostre luate de pe diferitele suprafete din avion, 229 la numar, cautandu-se 18 virusuri respiratorii comune.