Dubai, orasul superlativelor
Nimeni nu poate ramane indiferent cand ajunge in Dubai. Primele impresii cu privire la aceasta intersectie dintre Europa si Asia sunt legate de modernism si deschiderea catre lume, simbolizata de somptuosul hotel de 7 stele in forma de nava - Burj Al Arab. Dubai se remarca atat prin creativitatea sa arhitecturala, cat si prin turismul sau de lux.
 
In 20 de ani, acest mic sat de pescari s-a metamorfozat intr-o metropola in continua schimbare. Nu au ramas decat foarte putine vestigii traditionale cum ar fi cartierele Bastakiya si Shindagha, un labirint de strazi inguste si case decorate cu turnuri eoliene.
 
Exemplul cel mai frapant al acestei evolutii este artera Sheikh Zayed, care leaga centrul orasului de cartierele de afaceri. Acest drum de 55 km este marginit de zgarie-nori unul mai inalt ca altul.
 
Dubai este, probabil, orasul in care s-au realizat cele mai salbatice proiecte din lume (insulele artificiale in forma de palmieri uriasi, parcuri grandioase (Dubailand), un imens complex sportiv (Dubai Sports City), un hotel subacvatic (Hydropolis) etc. Exagerarea a atins apogeul prin construirea a doua turnuri: Burj Dubai si Al Burj.
 
De asemenea, Dubai este un centru financiar infloritor si un port comercial prosper, devenind o destinatie turistica unica, ideala si pentru petrecerea timpului liber, cu zone balneare si posibilitati variate cum ar fi excursii in desert, activitati sportive, chiar daca temperaturile ating si 50 de grade Celsius la umbra, in mijlocul verii.
 
Acest oras deschis, dinamic si cosmopolit ofera, de asemenea, un numar mare de restaurante pentru gurmanzi, baruri, pub-uri si cluburi de noapte pentru iubitorii de aventuri nocturne. 
 
Transferul de la aeroport, care este unul dintre cele mai moderne de pe glob, se poate face cu taxiul. Pretul este de opt ori mai scump decat cel practicat in oras si se ridica la 25 dh (Dihramul este moneda Dubaiului), insa in oras pretul este relativ rezonabil si pleaca de la 1,5 sau 2 dh pe ora. Mai puteti folosi si abra (mici barci cu motor) care reprezinta mai mult decat un simplu mijloc de transport, dar si autobuze sau masina.
 
In Dubai trebuie sa vizitezi si parcurile: Jumeirah Beach Park, Al Mamzar Park, Creekside Park, Dubai Creek, Bur Dubai, Dubai Wildlife & Waterbird Sanctuary, Safa Park si Zabeel Park.
 
Daca aveti timp:
- vizitati Moscheea Jumeirah numita si Marea Moschee, situata in Bur Dabai, care incearca sa promoveze lumea islamica in lumea non-islamica. Este cea mai mare din oras, avand cel mai inalt minaret din lume, de aproximativ 70 de metri si reprezinta cel mai important loc de rugaciune din emirat, fiind un exemplu clasic de arhitectura islamica si una dintre putinele moschei din Dubai, care poate fi vizitata si de catre persoane de alta religie.
- vizitati Muzeul Dubai, situat in Al-Fahidi - Bur Dubai
- vizitati Casa Patrimoniului din Deira si Sheikh Saeed Al Maktoum Home, in Shindagha
- traversati Creek cu abra
- explorati souk-urile din orasul vechi: de aur, textile, condimente
- petreceti o seara in souk-ul Madinat Jumeirah, pentru a vedea Burj Al Arab iluminat
- participati la o excursie in desert, cu 4x4, la apus de soare, urmata de o cina in tabara de beduini.
- plimbati-va pe strazile din Bastakiya, pe timp de noapte.
- vizitati Muzeul Jumeirah
- faceti o baie in mare, in Jumeirah Beach Park
- Dubai Aquarium - Dubai Mall, cu lungimea de 33 de metri si o inaltime de 8,3 metri, a intrat in Cartea Recordurilor, fiind cel mai mare acvariu din acylic, construit vreodata, avand 33.000 de pesti din 85 de specii.
- Wild Wadi World, amplasat intre hotelurile Burj Al Arab si Jumeirah Beach Hotel, pe o lungime 5 hectare, este cel mai mare aqua-park din lume, fiind unul dintre cele mai fascinante parcuri tematice de apa proiectate vreodata si contine peste 30 de topogane cu apa si piscine.
Iata o serie de motive sa vizitati Dubaiul, un oras puternic ancorat in prezent si mereu deschis spre inovare. Da, Dubai este cu adevarat un oras incredibil de frumos care nu te poate lasa niciodata indiferent!