Descoperiți castelul Predjama din Slovenia!

Descoperiți castelul Predjama din Slovenia!

De obicei, castelele construite în jurul secolului al XIII-lea erau ridicate pe un deal, un promontoriu stâncos, în inima unei câmpii sau cu vedere la o vale.

Prin urmare, este surprinzător să vezi unul dintre acești uriași de piatră ieșind dintr-o peșteră. Totuși, acesta este spectacolul oferit de castelul din Predjama. Construit în secolul al XIII-lea (prima mențiune despre el este făcută în 1274) în stil gotic, acest castel a depins până la al doilea război mondial de provincia italiană Trieste. Abia în 1947 "s-a trezit" pe teritoriul slovenesc, când regiunea a intrat sub controlul Republicii Socialiste Slovenia.

Oricum ar fi, italian sau sloven, acest castel nu este mai puțin remarcabil, impresionant și surprinzător.

Construit la intrarea intr-o peștera uriașa de 123 de metri înălțime și cu vedere la o prăpastie carstică, castelul din Predjama este înconjurat de stâncă. Domină zona de mai bine de 700 de ani ca un crab pustnic care își scoate capul din carapace.

Deși a avut mai mulți proprietari, Castelul Predjama este legat în mod deosebit de unul dintre ei: Erasmus din Predjama (care nu are nicio legătură cu umanistul).

Ca și castelul său, Erasmus din Predjama a fost un cavaler rebel, nesăbuit și încăpățânat, care s-a luptat cu împăratul austriac Frederic al III-lea, în secolul al XV-lea. Regele maghiar Mathias Korvin I l-a învins, iar Erasmus, care lupta alături de el, a trebuit să se retragă la castelul său, care era considerat inexpugnabil. A sprijinit timp de un an asediul condus de comandantul garnizoanei din Trieste sub ordinele lui Frederic al III-lea. În 1484, victimă a trădării, Erasmus din Predjama a fost ucis. Legenda spune că trupul lui se odihnește acum sub un tei uriaș plantat de logodnica lui, în piața Predjama.

Vizitarea acestui castel excepțional vă permite să descoperiți mediile locuibile, capela și închisoarea.