Descoperire fabuloasa in Oceanul Pacific: o insula plutitoare de piatra ponce cu o suprafata de 150 km patrati

Descoperire fabuloasa in Oceanul Pacific: o insula plutitoare de piatra ponce cu o suprafata de 150 km patrati

Doi marinari din Australia au fost primii care au relatat, in cursul acestei luni, despre insula plutitoare de piatra ponce din Oceanul Pacific. Cu o suprafata de peste 150 de kilometri patrati, imaginile cu aceasta ”pluta” de roca vulcanica sunt cu adevarat inedite.

Acestia au descoperit insula plutitoare de piatra ponce dupa ce au intrat fara sa vrea in contact cu aceasta. ”Aproape ca nu existau valuri, iar nava noastra a incetinit”, au scris acestia intr-o postare online. ”Pietrisul plutitor se intindea cât vedeam cu privirea, sub lumina lunii si a proiectorului nostru.”  

Acestia au fost blocati pentru o scurta perioada, dupa ce cârma navei a fost avariata de pietre, dar au reusit sa iasa din zona acoperita de piatra ponce. Acestia au reusit sa colectioneze mai multe exemplare de pietre, având dimensiuni care pot ajunge si la cea a unei mingi de baschet, relateaza adevarul.ro, care citeaza BBC.  

Alti doi marinari, a caror marturie este prezentata pe larg in inregistrarea atasata, au declarat ca pietrele vulcanice se intindeau ”spre orizont, in toate partile”.  

Expertii spun ca insula plutitoare de piatra ponce este cel mai probabil rezultatul unui vulcan subacvatic din apropierea arhipelagului Tonga, imaginile din satelit aratând ca acesta a erupt in preajma zilei de 7 august. Acestia ii avertizeaza pe marinari sa incerce sa evite rutele care ar presupune intrarea in contact cu zecile de kilometri patrati de piatra ponce, aceasta putând sa avarieze navele.  

”E un fenomen care a mai fost relatat, oamenii vorbind de obicei despre insule in mijlocul oceanului pe care le intâlnesc, dar pe care nu le mai pot gasi apoi. Poate parea ca si cum intreaga suprafata a oceanului s-ar fi transformat in pamânt”, a spus Scott Bryan, un geolog de la Universitatea Tehnologica Queensland.   

”In prezent, vorbim de mai mult de un trilion de bucati de piatra ponce plutind impreuna, dar cu trecerea timpului acestea vor incepe sa se disperseze in zona”, a mai explicat acesta.   

Dincolo de imaginile inedite, insula plutitoare de piatra ponce are si reale efecte benefice. Oamenii de stiinta spun ca poate avea un impact pozitiv asupra vietii acvatice, iar daca va ajunge in apropierea Australiei, ar putea ajuta Marea Bariera de Corali, aflata intr-un pericol tot mai serios.  ”Foarte multe forme de viata se pot atasa de piatra ponce si ar fi astfel transportate mii de kilometri. Este, cu alte cuvinte, o modalitate de reinnoire a ecosistemelor, dar poate ajuta si la introducerea de specii daunatoare in ecosisteme indepartate”, a spus Martin Jutzeler de la Universitatea din Tasmania.