Cum se traieste in cel mai poluat oras din lume: oamenii stau intr-o mare groapa de gunoi, iar respiratul este imposibil

Cum se traieste in cel mai poluat oras din lume: oamenii stau intr-o mare groapa de gunoi, iar respiratul este imposibil

Delhi si-a castigat numele nu tocmai onorant de cel mai poluat oras al lumii. Arderea intensa a deseurilor si urbanizarea intensa au transformat zona intr-o imensa groapa de gunoi.
Atat din cer, cat si de la sol, Delhi se vede un oras poluat. Teritoriul indian, care include si capitala New Delhi, are o suprafata de 1.483 km² si o populatie de peste 11,5 milioane de locuitori. Adica de doua ori mai multi oameni decat in New York, de exemplu. Chiar daca Beijingul este mereu amintit pentru aerul poluat, un studiu global al poluarii aerului, realizat in 2014 de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, a descoperit ca aerul din Delhi contine particule mult mai poluante decat cel al orasului chinez.
Dupa toate masuratorile, aceasta ar fi zona cea mai poluata din lume. Pentru a intelege cat de poluat este Delhi, fotograful  Matthieu Paley a petrecut cinci zile in oras si a surprins poluarea prin lentilele aparatului de fotografiat, arata „National Geographic“. Prin fotografiile lui se pot vedea rezultatele fizice ale urbanizarii intense, densitatea de masini care sufoca zona si practica de a arde deseurile pana la refuz. Toate acestea au contribuit la formarea unui tip de ceata groasa si galbena care a acoperit orasul.
Nici macar raul Yamuna, considerat a fi sacru, nu a scapat de poluare. Dupa Gange, Yamuna este al doilea rau cu semnificatie regioasa pentru hindusi, oferind apa pentru 57 de milioane de oameni gratie cursului sau prin India, care se intinde pe 1.376 de kilomtri. 80% din poluarea pe rau este concentrata pe o sectiune de 22 de kilometri, care parcurge Delhi. Eroziunea solului, eliminarea deseurilor in apa raului si scurgerile de chimicale fac ca apa sa fie neagra in unele locuri, iar in anumite zone o pojghita alba acopera raul.
Sunita Narain, directorul Centrului pentru Stiinta Mediului din New Delhi, este considerat unul dintre salvatorii zonei. In 2010, a fost numita unul dintre cei mai influenti oameni, de catre revista „Time“, gratie politicii dezvoltate pentru protectia mediului inconjutator din India.
In acelasi an, Sunita Narain, declara: „Raul, prin toti parametrii de poluare, este mort. Numai ca in mod oficial nu a fost incinerat“. Raul Yamuna joaca, in mod spiritual si practic, un rol important in viata oamenilor care traiesc pe langa el. Copiii se joaca in apa, barbatii se spala si isi albesc camasile, oameni de toate varste se imbaiaza si beau apa raului crezand ca asa vor scapa de pacate. Dar pentru altii, gunoiul din Delhi si din rau este o modalitate de a-si procura cele necesare existentei. Fotograful „National Geographic“ a surprins oamenii locului cum iau gunoaie din rau si din albia acestuia, pe care le duc la reciclat. Intr-o zi buna, acestia pot castiga 1.000 de rupii, adica in jur de 15 dolari, de trei ori mai mult decat lucratorii din Delhi.
In octombrie 2014, prim-ministrul Narendra Modi a anuntat o campanie nationala numita „Swachh Bharat Abhiyan“, care inseamna „Misiunea Curata India“. Desi suna bine intentionata, campania a venit la doar o saptamana dupa anuntul alteia, numita „Make In India“, care incuraja corporatiile internationale sa isi aduca productiile in India, fapt vazut de multi drept contradictoriu cu promovarea unui mediu curat. Centrului pentru Stiinta Mediului din New Delhi a criticat campaniile, iar in 2015 a lansat un raport care arata ca guvernul indian nu avea nicio strategie pentru a avansa cu politica de curatare a mediului.
„Sa fie poluarea aerului, poluarea apei si deseuri solide, gestionarea degradarii mediului necesita investitii masive in infrastructura“, a declarat Chandra Bhushan, director adjunct al Centrului pentru Stiinta Mediului din New Delhi. Desi Delhi are zone de tratare a deseurilor, ii lipseste infrastructura necesara transportarii deseurilor. De altfel, fotograful „National Geographic“ a observat ca in Delhi nu existau nici macar cosuri de gunoi. „Au fost zile in care aveam resturi la mine, a trebuit sa le iau dupa mine pentru ca nu existau pubele“, a zis el.