Cum poti sa-ti invingi teama de zbor
Psihologii estimeaza ca o persoana din cinci se teme de zborul cu avionul, iar pentru unii, aceasta fobie se manifesta printr-o criza de isterie, care poate transforma o vacanta de vis intr-un cosmar.
In cazul celor pentru care munca implica si calatorii dese cu avionul, altii, asa cum se intampla pentru Julia Cameron, aceasta teama greu de suportat devine o piedica in calea obligatiilor impuse de serviciu. Dupa zeci de ani in care a suferit din acest motiv, Cameron si-a invins frica si a scris o carte despre metodele ei mai putin obisnuite in confruntarea cu teama care ii impiedica pe unii calatori sa aleaga avionul ca mijloc de transport.
Cameron recomanda sa tii un jurnal in care sa porti un dialog cu tine insuti si sa scrii o rugaciune pentru fiecare etapa a calatoriei. De asemenea, ea sugereaza ca este necesara distragerea atentiei cu o revista fara valoare intelectuala, aceasta fiind o tactica eficienta pentru atenuarea anxietatii legate de zbor.
La Cameron, fobia se manifesta printr-o lipsa de control si o minte anxioasa, care imagineaza scenarii cumplite. Aerofobia este destul de larg raspandita si, de multe ori, este o combinatie de mai multe fobii, inclusiv claustrofobie (teama de spatii inchise), acrofobie (teama de inaltimi) si agorafobie (teama de a avea atacuri de panica in anumite spatii in care nu detii controlul). Psihologii sustin ca teama de zbor poate fi vindecata in timp, prin terapie comportamentala, scrie BBC, citat de adevarul.ro.
Tratamentele traditionale constau de multe ori in identificarea temerilor unui pacient si a gandurilor care provoaca aceasta frica. Apoi pacientii sunt pusi sa-si invinga temerile, printr-un exercitiu de imaginatie ce consta in simularea zborului sau chiar sunt indemnati sa se urce in avion.
Psihologul Todd Farchione ofera cateva sfaturi pentru cei care se tem de zbor si propune metode eficiente pentru a invinge aceasta teama.
Educatie
Cartile despre anxietate si teama de zbor ii pot ajuta pe calatorii cu probleme sa inteleaga procesul mintal si fizic care are loc atunci cand o fobie se manifesta, ajutand astfel la un mai bun control al reactiilor anxioase. Psihologii recomanda chiar vizionarea unor clipuri video cu avioane care decoleaza si aterizeaza, pentru a le ajuta pe persoanele anxioase sa se familiarizeze cu procesul.
Vizualizare
La fel cum sportivii vizualiza ca vor da un gol perfect, cei care sufera de aerofobie ar trebui sa vizualizeze un zbor lin, de la sosirea la aeroport, urcarea in avion, fixarea centurii de siguranta pana la aterizarea in conditii de siguranta. Vizualizarea este o forma de practica ce ajuta la pregatirea si calmarea oamenilor inainte de o experienta cu miza mare.
Alungarea gandurile negative
Psihologii recomanda oprirea proceselor negative de gandire imediat cum ele apar, prin repetarea cuvantului „stop“ si inlocuirea gandurilor negative cu cele pozitive. Cel mai bine este sa te concentrezi pe respiratie, sa inspiri adanc si sa expiri lent.
Calmantele
In cele din urma, pentru fobii severe, medicamentele pot fi o alternativa. Medicii pot prescrie medicamente anti-anxietate, pentru a-i ajuta pe oamenii speriati sa isi calmeze nervii inainte de zbor.