Cea mai fericita tara din lume

Cea mai fericita tara din lume

Norvegia a fost desemnata cea mai fericita tara din lume. Luminile nordice salbatice, peisajele superbe si istoria sunt doar cateva din motivele pentru care ar trebui sa ajungeti macar o data in aceasta tara.

Norvegia a depasit Danemarca si ocupa primul loc in topul celor mai fericite tari din lume, potrivit unui raport oficial citat de The Telegraph. Tarile nordice au cea mai fericita populatie, potrivit World Happiness Report 2017, intocmit de Sustainable Development Solutions Network. Clasamentul este realizat pe baza unui punctaj total pentru care s-a tinut cont de sase factori: PIB-ul per locuitor, sprijinul social, speranta pentru o viata sanatoasa, libertatea de a face schimbari in viata, generozitatea si increderea. Romania ocupa locul 57 in topul celor mai fericite tari, devansata de Cehia (23), Polonia (46) si Republica Moldova (55), dar cu o clasare mai buna decat Ungaria (75), Grecia (87) si Bulgaria (105).

Printre motivele pentru a vizita cea mai fericita tara de pe Pamant, publicatia britanica „The Telegraph“, citata de adevarul.ro, aminteste:

Organizarea unui tur pentru intreaga familie

Pentru o vacanta plina de aventuri, combinati un inceput relaxant in Bergen, faceti un tur al Sognefjordului, cel mai lung si cel mai adanc fiord din lume, si o plimbare pe spectaculoasa vale glaciara a ghetarului Nigard. Apoi, mergeti pe caile muntelui Flam, unde puteti face o plimbare cu bicicleta si puteti admira peisajul.

Urmarirea balenei arctice

O croaziera in Insulele Vesteralen din nordul Norvegiei, in interiorul Cercului Arctic, ofera un peisaj salbatic, unde puteti vedea balene arctice, vulturi si vidre de mare. Buksnesfjord este un loc ideal pentru a explora vaile si lacurile sau pentru a experimenta pescuitul la copca.

Peisaje superbe

Veti simti ca sunteti turist in Norvegia bucurandu-va de frumusetea stelelor, la un foc de tabara. Aveti la dispozitie doua fiorduri - Sognefjord este cel mai lung si cel mai adanc, spectaculosul Naeroyfjord, inconjurat de stanci abrupte de munte, cascade si varfuri acoperite de zapada.

Croaziere

Minunatul serviciu de transport maritim traverseaza zilnic partea de coasta norvegiana de la Bergen si fiordurile din sud, pana peste Cercul Arctic, pana la Lofoten si extremitatea glaciala a Europei. Peisajul este fabulos.

Lumini nordice salbatice

Nordul Norvegiei este taramul fascinantelor aurore boreale. Tromso sau „Parisul Nordului“ este poate cel mai bun loc de unde puteti admira spectacolul magic al luminilor nordului, fiind situat in centrul zonei de maxima incidenta a aurorelor boreale.

Plimbare cu giganti

Puteti avea o vacanta cu drumetii provocatoare, dar plina de satisfactii, daca alegeti sa urcati pe Galdhopiggen, cel mai inalt varf al masivului Jotunheimenului (tara gigantilor din mitologia nordica). Printre atractii se numara si valea magnifica a Utladalen, cu o cascada de 200 de metri. Innoptarile se pot face in refugii pe munte si in ferme vechi.

Norvegia, tara vikingilor si trolilor

Printre atractiile Norvegiei se numara si un muzeu dedicat vikingilor si calatoriile pe caile ferate spectaculoase de 114 kilometri de la Raumabanen, de-a lungul raului Rauma si peste podul Kylling. De asemenea, puteti merge pe „drumului trolilor“ si veti explora pe jos varful Geirangerfjord pentru a va bucura de privelisti de neegalat.

Fructe de mare

Unele dintre cele mai bune fructe de mare din Norvegia provin din regiunea Trondelag, unde puteti avea parte de cateva aventuri gastonomice fascinante. Printre obiectivele turistice se numara pescuitul somonului salbatic, scufundarile pentru scoici si un safari alimentar pe strazile dragute ale istoricului Roros.

Cultura

Arta si arhitectura ofera unicitate peisajelor culturale, artistice si naturale ale Norvegiei. Traseul turistilor include icoane arhitecturale din modernismul norvegian, Opera de Stat Snohetta, Biserica din Urnes si Muzeul de ghetar al lui Sverre Fehn.