Ce schimbari apar in corp in timpul zborului cu avionul si cum le putem evita
Calatoria cu avionul poate fi o experienta inspaimantatoare pentru persoanele carora le este frica de inaltime, insa este cel mai rapid mijloc de transport si singurul care te poate duce in aproape orice destinatie. Pe de alta parte, acest avantaj are un pret pe care organismul este nevoit sa il plateasca, fiind expus la tot felul de conditii potential daunatoare in timpul zborului. Site-ul 247tempo.com a compilat o lista de reactii care au loc in corp in timpul zborului, verificand informatiile in surse precum Asociatia proprietarilor de aeronave si piloti sau Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Diferenta de fus orar. În cazul in care exista diferenta de fus orar, ceasul dvs. intern va poate deregla somnul si nivelul de energie. Oboseala din timpul zilei, insomnia si schimbarile de dispozitie sunt simptome comune.
Probleme cu auzul. Indiferent daca aveti bilete la clasa intai sau economy, presiunea atmosferica nu face discriminari. Veti resimti durere in interiorul urechilor la decolare si aterizare sau cand exista o schimbare brusca a altitudinii. Auzul infundat si pierderea temporara usoara a auzului sunt simptome comune. Cascatul, inghitirea sau guma de mestecat, ar trebui sa remedieze problema.
Gustul sufera modificari. Receptorii gustului sunt mai putin sensibili din cauza presiunii scazute din cabina, provocand mai putin oxigen in sange. Gustul dulce nu se simte la fel de puternic, in timp ce aromele sunt mult mai intens percepute.
Respiratie urat mirositoare. Cine nu s-a jenat sa deschida gura dupa ce s-a trezit dupa un pui de somn in avion? Respiratia urata este un efect secundar al deshidratarii. Motivul pentru care te deshidratezi in cabina de avion este nivelul scazut de umiditate. Beti mai multa apa, folositi lotiune de corp, picaturi pentru ochi si spray nazal. Guma de mestecat poate ajuta la stimularea productiei de saliva.
Schimbarea starii de spirit. Jurnalele medicale spun ca exista studii care sugereaza ca mersul cu avionul provoaca schimbari de dispozitie din cauza perturbarii ritmului circadian. sursa: adevarul.ro