Ce ar putea fi mai romantic decat o zi petrecuta in minunatul oras belgian Bruges, denumit si "Venetia Nordului"?
Bruges a fost intemeiat in anul 862, sub forma unui castel pe o insula, aflata intr-o mlastina formata de raul Reie. Castelul a dispar dar incantatoarea piata ce s-a format pe locul sau, Burg, a ramas centrul istoric al orasului de-a lungul secolelor. Cea mai impresionanta cladire este Stadhuis, o primarie din Evul Mediu tarziu, construita in momentul cand Brugge era centrul comertului international. Fiecare secol este reflectat in cladirile din Burg, iar vizitarea lor ne dezvaluie multe dintre secretele fascinante ale acestui oras extraordinar.
Top 10 Atractii
Breidelstraat – straduta bizara ce leaga de oras principala piata a orasului Bruges, Markt. Este plina de magazine ce vand suvenire si dantele, care au dus la faima urbei in intreaga lume.
Heilig Bloedbasiliek - in partea de vest a orasului se afla Bazilica Sangelui Sfant, o capela restaurata in stil neogotic, in ultima jumatate a sec.19. Micul muzeu din incinta sa contine cea mai faimoasa relicva, o fiola de sange despre care se spune ca ar fi al lui lisus Hristos,
Capela Sf. Basil - sub Heilig Bloedbasiliek se afla o alta capela, intr-un evident contrast cu prima. Construita in sec,12 din piatra gri, aceasta este un exemplu clasic de arhitectura in stilul romantismului, amintind de castelul ce a stat la originile Burgului de altadata
Stadhuis - una dintre cele mai renumite cladiri seculare Stadhuis (Primaria) exprima importanta orasului Brugse in Evul Mediu. A fost construita intre 1376- 1420, in stilul numit gotic flamboyant si restaurata in cea de-a doua jumatate a sec.19,
Oude Griffie - renasterea nu a influeantat prea mult arhitectura oarasului Brugge, insa Casa Vechilor Magistarti, construita intre 1534-1537, este o exceptie.
Renaissancezaal van het Brugse Vrije - in coltul Burgului se afla Sala Renasterii. Atractia principal a acesteia este semineul lui Carol V, o piesa de exceptie din sec.16, sculptata in lemn.
Landhuis van het Brugse Vrije -in timpul autonomiei orasului, aceasta vila sobra din sec.18 a fost sediul institutiei “Libertatea orasului Bruges”. In prezent, impunatoarea vila adaposteste Consiliul de Administratie al Orasului.
Zona de nord - pavilion ultramodern proiectat de Toyo Ito a fost construit in 2002, pe locul unei catedrale, pentru a marca anul in care Bruges a fost capitala culturala a Europei.
Proostdij - Casa aflata in zona de nord a orasului este construita in stil flamand baroc (1622). Pe acoperis se afla Statuia Justitiei.
Blinde Ezelstraat - o strada pitoreasca ce porneste din sudul Burgului, pe sub arcul ce leaga Oude Griffie de Stadhuis. Numele de ,,strada magarului orb” face trimitere la un han din apropiere, renumit pentru berea ieftina.
Catedrala disparuta - imagini ale centrului orasului Bruges inainte de anul 1799 prezinta zona de nord a Burgului, ocupata de fortele Sint-Donaaskerk. Prima biserica din acest loc dateaza inca din perioada in care a fost intemeiat orasul Brugge. Jan van Eyck a fost inmormantat aici. Datorita dezvoltarii sale de-a lungul secolelor, in 1559, a devenit catedrala orasului. In timpul ocupatiei sale de catre fortele revolutionare franceze, a fost demolata. Bucati din fundatie pot fi vazute in hotelul Crowne Plaza.
sursa: Ghiduri Turistice vizuale, Top 10 Bruxelles, Antony Mason
Puteti rezerva AICI bilete de avion catre Bruges.