Care sunt cele mai neprietenoase locuri din lume si de ce

Care sunt cele mai neprietenoase locuri din lume si de ce

Autoritatile din Venetia au anuntat recent ca nu vor mai permite deschiderea unor noi magazine de tip fast-food, motivand ca doresc „sa pastreze distinctia si traditiile locului“. Exista insa si alte tari ai caror cetateni nu suporta cand turistii le invadeaza locul pe care il numesc acasa. Adevarul.ro prezinta o lista intocmita de The Independent.

Insulele Koh Khai, Thailanda

Thailanda este, in mare parte, extrem de prietenoasa pentru turism, insa unele locuri sunt acum mai greu de accesat din cauza preocuparilor legate de mediu. Vizitarea insulelor Koh Khai Nok, Koh Khai Nui si Koh KhAI Nai, renumite pentru zonele colorate de corali, a fost strict interzisa in mai 2016 din cauza turistilor care, spun reprezentantii Departamentului de Resurse Maritime si de Coasta, au degradat cu pana la 80% din recife.

Bhutan

Turismul in aceasta zona a inceput sa infloreasca in 1974, dar de atunci a trecut prin numeroase reglementari ce au ca scop pastrarea peisajului si al culturii unice intacte. Imparatia aflata la poalele Muntilor Himalaya are o politica de „turism de mare valoare, dar cu impact redus“. Rezultatul este ca numarul de vizitatori este limitat, iar majoritatea trebuie sa plateasca 190 de lire sterline pe zi pentru viza si taxele care le ofera privilegiul de a vedea Buthanul.

Barcelona, Spania

Cand Ada Colau, prima femeie aleasa primar al Barcelonei, a preluat mandatul in 2015, nu s-a ferit sa-si exprime opinia transanta cu privire la valul urias de turisti: „Nu ne dorim ca orasul nostru sa devina un magazin de suveniruri ieftine.“ De atunci, aceasta a stopat licentele pentru noi hoteluri si apartamente de vacanta si vaneaza site-urile pe care se pot inchiria cazari, aplicand o amenda de 30.000 de euro celebrei platforme AirBnb. De asemenea, Colau a propus introducerea unei taxe turistice noi si limitarea numarului de vizitatori.

Amsterdam, Olanda

Seful departamentului de marketing din Amsterdam a declarat recent ca orasul gazduieste prea multi turisti. Frans van der Avert, directorul executiv de marketing din Amsterdam, a explicat: „Orasele mor din cauza turismului. Nimeni nu va mai locui in centrele istorice. O multime de orase istorice mai mici din Europa sunt distruse de turisti.“ De asemenea, in timpul discursului tinut in cadrul Forumului Mondial al Turismului, van der Avert a adaugat: „Nu cheltuim nici macar 1 euro in marketingul Amsterdamului. Nu ne dorim sa atragem mai multi turisti. Vrem sa crestem calitatea vizitatorilor – ne dorim oameni care sunt interesati de oras, nu pe cei care si-l doresc ca un decor pentru o petrecere. Vedem o multime de turisti care nu au niciun fel de respect fata de oras. Transportatorii cu preturi reduse creeaza o problema, pasagerii Rayanair sunt cei mai galagiosi.“

Izvoarele termale din Japonia

Foarte multi turisti care calatoresc in Japonia sunt atrasi de onsen – izvoarele termale calde – si de sento – baile comunitare. Majoritatea vizitatorilor obtin permisiunea de a intra, insa nu acelasi lucru se poate spune despre cei care au tatuaje. Potrivit unui sondaj din 2015 al Agentiei de Turism din Japonia, peste jumatatea din reprezentantii izvoarelor termale au interzis accesul persoanelor tatuate sau le-au cerut sa-si acopere desenele. Tatuajele sunt inca un subiect tabu in Japonia, acestea fiind asociate cu mafiotii Yakuza.

Santorini, Grecia 

In 2016, cel mai aglomerat port din Grecia a anuntat ca numarul de vizitatori de pe vasele de croaziera ar trebui redus. Populara insula Santorini este sufocata de peste 10.000 de turisti care sosesc in fiecare zi pe vase de croaziera, insa se doreste ca numarul sa fie limitat la 8.000 si cel mai probabil aceasta lege va intra in vigoare la vara.

Cinque Terre, Italia
Aceasta frumoasa zona de coasa, aflata in Patrimoniul Mondial UNESCO, este un fel de trendsetter cand vine vorba de a tine in frau valurile de turisti. Sub presiunea numarului tot mai mare de vizitatori, in februarie 2016 autoritatile din Cinque Terre a anuntat planul de a introduce un sistem de ticketing. Odata ce se atinge pragul de 1,5 milioane de turisti pe zi, accesul este restrictionat. Poate ca numarul pare mare, dar vara trecuta s-a inregistrat un flux de 2,5 milioane de persoane curioase sa urce la bordul ambarcatiunilor care leaga satele pescaresti prin cai inguste.

Arlington, Texas
In 2015, firma privata de avioane charter Stratos Jets a analizat peste 37.000 de mesaje din online ale turistilor pentru a afla care au fost cele mai prietenoase locuri si cele mai ostile din SUA. Desigur, rezultatele nu sunt 100% exacte, dar au aratat ca Arlington este cea mai neprietenoasa destinatie din America.  Poate ca nu este totusi un lucru surprinzator, avand in vedere ca localnicii sunt cunoscuti pentru bunul simt precar. New York s-a clasat pe locul doi in topul celor mai putin primitoare, podiumul fiind completat de Las Vegas.

sursa: adevarul.ro