Arheologii au elucidat un mister antic: cum au reusit muncitorii sa transporte tone de roci pentru a construi Marea Piramida din Egipt

Arheologii au elucidat un mister antic: cum au reusit muncitorii sa transporte tone de roci pentru a construi Marea Piramida din Egipt

Arheologii cred ca au rezolvat unul dintre cele mai mari mistere ale lumii si anume cum au reusit vechii egiptenii sa transporte 170.000 de tone de roci calcaroase pentru a construi Marea Piramida din Giza, cu 4000 de ani in urma.

Un grup de arheologi sustine ca a rezolvat unul dintre cele mai mari mistere ale lumii: cum au reusit locuitorii Egiptului Antic sa transporte mii de tone de roci pentru a construi Marea Piramida din Giza, cunoscuta drept Piramida lui Kheops si localizata pe Platoul Gizeh, necropola anticului Memphis, actualmente parte a capitalei Cairo.  

Noile descoperiri de la fata locului, la periferia capitalei Egiptului, au aratat ca pentru a transporta pietrele imense au fost folosite niste ambarcatiuni construite din lemn si legate cu franghii, scrie The Independent. Constatarile au aruncat o lumina noua si asupra modului in care a fost construit mormantul regelui Khufu, in urma cu  4000 de ani, noteaza descopera.ro.

Arheologii au stiut de mult ca unele pietre au fost extrase la aproximativ 13 kilometri de Giza, intr-un loc numit Tura, in timp ce granitul a fost carat de la 800 de kilometri departare, din Aswan.   Modul in care au fost transportate aceste materiale pentru construirea piramidelor a reprezentat o lunga disputa printre academicieni. Insa acum, arheologii, care au facut cercetari in cadrul sitului arheologic de la Giza, au descoperit un papirus antic, ramasite ale corabiilor si o retea de cai navigabile in zona piramidei, oferind noi dovezi care indica modul in care cea mai veche dintre cele Sapte Minuni ale Lumii Antice a fost construita.

Pierre Tale, cel care a petrecut patru ani pentru descifrarea papirusului scris de un supraveghetor care lucra la constructia piramidei, a declarat pentru postul de televiziune Channel 4, in cadrul documentarului „Egypt’s Great Pyramid: The New Evidence“: „Inca din prima zi de la descoperire era evident pentru noi ca avem cel mai vechi papirus gasit vreodata in lume“, a declarat Pierre Tale.   

Documentul a fost aparent scris de un om numit Merer, care era responsabil de un grup de 40 de marinari de elita. Arheologii au descoperit ca mii de muncitori instruiti au folosit ambarcatiuni pentru a naviga prin canale sapate de-a lungul raului Nil, in scopul transportarii de roci calcaroase.  

Barcile erau legate cu franghii groase, rasucite, iar unele dintre ele au supravietuit trecerii timpului si au fost gasite in stare buna. Dupa colectarea materialelor, muncitorii le aduceau intr-un port interior, la cativa metri de baza piramidei. In total, aproximativ 2,3 milioane de blocuri de piatra au fost expediate pe toata suprafata terenului, pe parcursul a doua decenii.

„Am demarcat bazinul central al canalului, pe care il consideram zona principala de livrare la poalele Podisului Giza“, a declarat arheologul american Mark Lehner, care are peste 30 de ani de experienta in excavarea in Egipt.