Adevaratul motiv pentru care telefoanele mobile trebuie inchise in timpul zborului cu avionul
Telefoanele mobile nu prabusesc avioane si nu exista nicio dovada ca acestea ar interfera cu sistemele de navigatie al avioanelor.
Telefoanele mobile trebuiesc oprite la decolare si la aterizare. Acesta este o regula pe care trebuie sa o respecte orice pasager indiferent daca zboara pana la Sibiu sau pana la New York. Motivul oficial ar fi ca telefoanele mobile si alte dispozitive electronice ar interfera cu sistemul de navigatie al avionului, potrivit capital.ro.
Adevaratul motiv pentru care telefoanele mobile trebuie oprite este acela ca in timpul decolarii telefoanele incearca sa se conecteze la antenele de la sol. Avand in vedere viteza mare, acest lucru inseamna ca telefoanele schimba antena la fiecare secunde ceea ce inseamna consumarea de resurse si afectarea serioasa a retelei. Daca se ia in calcul numarul de avioane atunci ar insemna un adevarat haos pentru operatori.
In anul 2008, Comisia Europeana a luat o decizie privind conditiile armonizate de utilizare a spectrului de frecvente radio pentru exploatarea serviciilor de comunicatii mobile la bordul aeronavelor (servicii CMA). Anumite companii aeriene aveau in vedere lansarea acestui tip de servicii in cursul anului 2008.
Telefoanele pasagerilor urmau sa fie legate la o retea celulara de bord (statie de baza de emisie-receptie aeriana), care comunica cu Pamantul prin satelit, pentru a evita conectarea telefoanelor la retelele mobile ale tarilor survolate, in scopul de a nu perturba functionarea normala a retelelor mobile terestre. Acest dispozitiv permitea, totodata, mentinerea puterii de transmisie la un nivel destul de scazut pentru a asigura securitatea echipamentelor de bord.
Dar si in acest caz, utilizarea telefonului mobil in conditii de zbor era interzisa in momentul decolarii si aterizarii si era accesibila doar atunci cand aparatul ajungea la inaltimea zborului sau de croaziera.