Taj Mahal, in pericol: monumentul din marmura alba capata nuante galbene si verzi din cauza poluarii
Considerat una dintre cele sapte minuni ale lumii si un simbol al Indiei, Taj Mahal, construit din marmura alba si datand din secolul XVII, incepe sa capete nuante galbene si verzi din cauza efectelor poluarii din orasul Agra.
Taj Mahal este asezat pe malul unui rau plin de gunoaie si este deseori invaluit de praful si fumul provenite de la furnalele fumegande si de la autoturismele din Agra, al optulea cel mai poluat oras din lume, relateaza Reuters, citata de Agerpres. Insecte minuscule din raul Yamuna, in care sunt deversate apele menajere ale orasului, se asaza pe zidurile constructiei, iar excrementele acestora pateaza marmura, a declarat un avocat specialist in domeniul mediului la Curtea Suprema a Indiei. Curtea a criticat guvernul pentru ca nu depune eforturi de a conserva monumentul, construit de imparatul Shah Jahan pentru a servi drept mausoleu pentru sotia sa, Mumtaz Mahal. „Daca oamenii de stiinta si ecologistii indieni nu pot rezolva problema, ar trebui sa contacteze experti straini“, a precizat avocatul M.C. Mehta, care a luptat sa salveze Taj Mahalul de la poluare in ultimele trei decenii. În prezent, restauratorii curata marmura cu o pasta din argila minerala, care elimina impuritatile de pe suprafete si poate fi apoi indepartata cu apa.
Activistii sunt de asemenea ingrijorati ca panza freatica din Agra ar putea deteriora fundatia din lemn a monumentului. Alte motive de ingrijorare sunt drumurile pline de vehicule poluante si constructiile ridicate intr-un ritm galopant in vecinatatea monumentului. Schimbarea culorii nu a aparut brusc. Ecologistii si istoricii au trimis de-a lungul anilor numeroase avertismente privind riscul pe care il presupune poluarea pentru monument. Autoritatile guvernamentale nu au comentat pe marginea subiectului, in timp ce uristii care viziteaza monumentul si-au exprimat speranta ca se vor lua masuri pentru salvarea constructiei.