Santorini, cea mai vizitata insula din Grecia, masuri drastice pentru turisti

Santorini, cea mai vizitata insula din Grecia, masuri drastice pentru turisti

Autoritatile din insula greaca Santorini au luat masuri pentru a controla fluxul de turisti, motivand ca, desi pompeaza bani in economia locala, distrug infrastructura. „Cantitatea de gunoi s-a dublat“, spune primarul.

Din martie si pana in decembrie, mii de turisti viziteaza insula Santorini, considerata un paradis al Greciei, insa autoritatile s-au hotarat sa ia masuri drastice de teama ca zona va fi distrusa. „Insula a ajuns la saturatie. Nu mai putem accepta atat de multi turisti“, a declarat primarul Nikos Zorzos pentru „Wall Street Journal“. Astfel, de la inceputul anului viitor, vaselor de croaziera li se va impune o limita zilnica de turisti - in jur de 8000 -, iar accesul in unele zone va fi restrictionat. Masurile insa nu sunt privite cu ochi buni de cei care traiesc din turism, localnici si afaceristi deopotriva.   

„Multi localnici depind de vasele de croaziera, dar trebuie sa facem si compromisuri. Sistemul de electricitate si reteaua de apa si canalizare si-au atins limitele. Gunoiul s-a dublat in ultimii cinci ani. Daca nu controlam fluxul de turisti, ne va distruge“, si-a aparat primarul decizia. Asociatia Industriei de Croaziera, care reprezinta cei mai mari operatori de croaziera din lume, recunoaste necesitatea de a preveni supraaglomerarea si promite ca va respecta limita zilnica impusa de primar, insa considera ca autoritatile din Santorini ar trebui sa faca eforturi pentru a imbunatati infrastructura, mai ales in conditiile in care croazierele au contribuit anul trecut cu 546 de milioane de euro la economia Greciei, aproximativ 15% mergand catre Santorini.   

„Suntem un generator de venituri de top si suntem invinuiti pe nedrept. Nu e vina industriei de croaziera ca exista prea putine mijloace de transport pentru miile de oameni“, a declarat un reprezentant al asociatiei, potrivit adevarul.ro. Primarul se apara si sustine ca a incercat sa suplimenteze mijloacele de transport, dar costul este prohibitiv, iar aprobarile trebuie sa vina de la guvernul central din Atena, iar finalizarea studiilor de mediu va dura ani.  

„Fiecare turist cheltuieste aproximativ 150 de euro pe zi, iar 70% din populatia insulei depinde de turism, de la ghizi turistici, la soferi de autobuz, patroni de restaurante, gazde sau patroni de magazine de suveniruri. Nu vrem nicio limita, ba dimpotriva, vrem sa vina si mai multi oameni“, spune si Nikos Nomikos, presedintele asociatiei de retail din Santorini.    Santorini, formata dupa o eruptie vulcanica din 1613 i.Hr., este una dintre destinatiile turistice de top din lume si cea mai populara din Grecia. Atrage anual aproape 2 milioane de turisti, iar jumatate din ei sunt vizitatori de o zi care ajung pe insula prin intermediul croazierelor. În cele mai aglomerate zile de vara, Santorini este vizitata de 10.000 de persoane.    Turismul, care reprezinta aproximativ o cincime din produsul intern brut al tarii, a transformat Santorini. În 1956, insula a fost devastata de un cutremur care a provocat un exod al locuitorilor. Sistemul de electricitate a fost instalat in 1974, iar primele vase de croaziera au sosit abia in 1980. În ultimii 15 ani insa, populatia insulei s-a dublat si a ajuns la aproape 25.000 de locuitori. Pe langa croaziere, Santorini este o destinatie preferata pentru lunile de miere sau casatorii. Spre exemplu, vilele si camerele de lux din oraselul Oia ajung si pana la 8.000 de dolari pe noapte.