Ryanair ameninta sa opreasca toate zborurile din Marea Britanie

Ryanair ameninta sa opreasca toate zborurile din Marea Britanie

Compania aeriana Ryanair ameninta ca toate avioanele sale din Marea Britanie vor ramane la sol, daca Regatul Unit paraseste Uniunea Europeana, si le-a cerut politicienilor si alegatorilor sa se razgandeasca in privinta Brexitului, scrie The Telegraph.

Seful Ryanair, Michael O'Leary, a declarat ca vrea sa „creeze o oportunitate” prin care sa ii faca pe oameni sa isi dea seama ca nu vor mai avea parte, de acum incolo, vacante ieftine. El a declarat, intr-o intalnire de la Bruxelles, ca avioanele Ryanair nu vor mai decola din Marea Britanie dupa Brexit, dar a precizat ca o astfel de masura extrema va fi una temporara. „Cred ca este in interesul nostru - nu pentru o perioada lunga de timp - ca avioanele sa ramana la sol. Am ajuns in faza in care trebuie sa il convingem pe alegatorul britanic ca a fost mintit in campania pro Brexit. I s-a promis ca va putea parasi UE si ca totul va ramane la fel. Adevarul e ca nu poti parasi UE, da, este alegerea ta, dar lucrurile se vor schimba cu totul”, a spus O'Leary.

El a avertizat ca va aparea „o criza reala” in aviatie, pentru ca vor exista multe intreruperi, amanari sau anulari in cazul zborurilor dintre Marea Britanie si statele membre ale Uniunii Europene. „Cand ajungi sa iti dai seama ca nu vei mai avea parte de vacante ieftine in Portugalia, Spania sau Italia, ca trebuie sa conduci pana in Scotia sau Irlanda si sa iei avionul de acolo, poate vom incepe sa regandim dezbaterea privind Brexitul”, a adaugat el.

Directorul executiv al companiei EasyJet, Johan Lundgren, aflat si el la dezbatere i-a spus lui O'Leary ca „daca voi ramaneti la sol, avioanele noastre vor zbura”, in timp ce directorul companiei Lufthansa a declarat ca „in teorie, daca putem folosi aceasta industrie pentru a le arata ce decizie gresita au luat, asta ar fi un lucru bun”. Michael O'Leary a avertizat in repetate randuri ca multe companii aeriene vor fi fortate sa isi anuleze serviciile incepand cu martie 2019 daca negocierile dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana nu ajung la o concluzie pana in septembrie 2018, pentru ca planificarea zborurilor se face in avans cu sase luni.

Pe de alta parte, secretarul britanic al Transporturilor nu s-a aratat foarte ingrijorat de posibilitatea ca avioanele sa ramana la sol, spunand ca „este in interesul tuturor” sa mentina o piata deschisa in aviatie. Desi sediul Ryanair se afla in Dublin, Irlanda, aeroportul Stanstead din Londra este cel mai popular. De aici decoleaza cele mai multe avioane ale companiei, spre 180 de destinatii, cu 50 mai multe curse decat pe orice alt aeroport unde opereaza Ryanair. Aeroportul din Dublin se afla pe al doilea loc, urmat de Milano Bergamo, Brexelles Charleroi si Girona, aeroportul din apropiere de Barcelona.