Roata gigantica din Londra va ofera o panorama superba a intregului oras: ce puteti vedea urcand in London Eye

Roata gigantica din Londra va ofera o panorama superba a intregului oras: ce puteti vedea urcand in London Eye

Construita de British Airways, aceasta roata gigantica de observatie este cea mai inalta din lume si ofera privelistea fascinanta a Londrei. Aflandu-se pe malul Tamisei, vizavi de Palatul Parlamentului, a fost ridicata pentru sarbatorirea Mileniului si s-a dovedit foarte populara. Cabinele inchise au vizibilitate in toate directiile si o capacitate de 25 de persoane. O cursa dureaza 30 de minute. Intr-o zi senina se poate vedea la o distanta de pana la 40 km.

Top 10 obiective de vazut din London Eye

1. Palatul Parlamentului
2. Bisericile Wren
3. Turnul Canada
4. Tower 42
5. Turnul British Telecom
6. Castelul Windsor
7. Heathrow
8. Palatul Alexandra
9. Crystal Palace
10. Podul Elisabetta II

Biletele se pot cumpara in vanzare pe loc, dar e mai bine sa vi le rezervati, mai ales in weekend si in timpul vacantelor. In sala de bilete se pot inchiria binocluri. Cursele de seara arata romantismul orasului.

Deschis zilnic; Oct-Mai: 10-20, Iun-Sep: 10-21; inchis doua saptamani in ian si pe 25 Dec.

1. Palatul Parlamentului

London Eye se ridica mult deasupra Palatului Parlamentului, de pe malul opus al Tamisei. De acolo se vede Big-Ben-ul si Terasa Comunelor, unde membrii Parlamentului si ai Camerei Lorzilor beau, iau masa si discuta politica.

2. Turnul Canada


Cea mai inalta cladire din Londra se afla la debarcaderul Canary in Docklands, cartier financiar si de afaceri din estul Londrei. Se ridica in centrul Insulei Cainilor (Isle of Dogs), zona fostului debarcader al Companiei Indiilor de Vest.

3. Bisericile Wren

Domul catedralei St. Paul este cel mai important dintre bisericile din City ridicate de sir Christopher Wren. In apropiere se inalta turla bisericii St. Bride, care serveste ca model pentru torturile de nunta.

4. Castelul Windsor

Windsor se afla langa Tamisa, in vestul Londrei. Cel mai mare castel locuit din lume este inca resedinta favorita a familiei regale.

5. Turnul 42

Construit pentru National Westminster Bank, a fost cea mai inalta cladire din Londra fiind apoi depasit de turnul Canada. Iese usor in evidenta demonstrand ca centrul Londrei nu este alterat de cladiri inalte.

6. Turnul British Telecom

Inaltat pentru Posta Britanica intre 1961 si 1965, turnul de 190 m are relee de televiziune, radio si telecomunicatii. In anii 1970, cand terorismul IRA era la apogeu, restaurantul rotativ din varf a fost inchis si asa a ramas pana astazi.

7. Heathrow

In vest se afla principalul aeroport al Londrei si unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din lume. Tamisa este un reper pentru avioanele care vor sa aterizeze.

8. Palatul Alexandra

Prima transmisiune de televiziune de calitate inalta a fost realizata de BBC de la palatul Alexandra pe 2 noiembrie 1936. Aici exista o arena pentru hochei pe gheata si sali de expozitii.

9. Crystal Palace

Turnul de transmisiuni BBC din sudul orasului se afla langa locul in care in 1851 a avut loc Expozitia Mondiala. Pavilionul "Crystal Palace", mutat aici in 1852, a fost distrus intr-un incendiu in 1936.

10. Podul Regina Elisabeta Il

In zilele senine se poate observa in avalul Tamisei podul urias cu suspensii de la Dartford. Traficul spre nord se desfasoara prin tunelul de sub rau, pe pod derulandu-se traficul spre sud.

London Eye a fost unul dintre numeroasele proiecte britanice pentru noul Mileniu. La Londra proiectele au inclus enormul Dom al Mileniului, o cladire impresionanta ridicata in Greenwich pentru o expozitie nationala, Tate Modern, Podul Millennium, Cheiul Waterloo Millennium, Great Court de la Muzeul Britanic si inaugurarea lui Somerset House.

sursa: Ghiduri turistice vizuale, Top 10 Londra, Roger Williams, Editura Litera

Puteti rezerva AICI bilete de avion catre Londra!