Numarul rechinilor a scazut in proportie de 92% in ultima jumatate de secol

Numarul rechinilor a scazut in proportie de 92% in ultima jumatate de secol

In ultimii zeci de ani, numarul rechinilor din Australia s-a redus considerabil. Cercetatorii sustin ca aceasta tendinta se propaga pe intregul glob.

Populatii de specii vulnerabile de rechini, inclusiv marele alb si rechinul-ciocan, au scazut in proportie de 90% in regiune. Conform Independent, descoperirea contrazice rapoartele ce sustin ca populatiile de rechini sunt in crestere si sugereaza ca pescuitul excesiv a dus la declinul acestor pradatori importanti.

Cercetatorii au utilizat informatii din cadrul unui program de monitorizare a rechinilor din Queensland inca din 1960. Aproximativ 50.000 de rechini au fost capturati intentionat, arata datele. „Am descoperit ca populatiile de specii mari de rechini au scazut cu 74-92%”, a declarat dr. George Roff din cadrul Universitatii din Queensland, ce a condus studiul.

Cercetatorii au mai adaugat faptul ca marimea medie a rechinilor precum rechinul-tigru sau rechinul-ciocan a scazut de-a lungul acestei perioade. Aproximativ jumatate din speciile de rechini regasite la nivel mondial se afla si in apele din Australia, cele mai multe populatii fiind prezente in apropierea tarmurilor din est si vest.