In doar cateva generatii, cantitatea de carbon din atmosfera va atinge un nivel catastrofal

In doar cateva generatii, cantitatea de carbon din atmosfera va atinge un nivel catastrofal

Nivelul emisiilor totale ale dioxidului de carbon ar putea ajunge in doar 140 de ani la cel stabilit in ultimul eveniment major de incalzire de acum 56 de milioane de ani.

Noul studiu a gasit ca oamenii pompeaza dioxid de carbon in atmosfera la o rata de 9-10 ori mai ridicata decat gazul cu efect de sera in timpul Maximului Termic Paleocen-Eocen, un eveniment de incalzire globala care a avut loc acum aproape 60 de milioane de ani. Rezultatele sugereaza ca daca emisiile de carbon continua sa se ridice, cantitatea totala de CO2 care intra in atmosfera ar egala pana in anul 2159 cantitatea eliberata in timpul evenimentului din Paleocen-Eocen, scrie descopera.ro, care citeaza Phys.

„Tu si eu nu vom fi aici in 2159, dar ne aflam la doar 4 generatii distanta”, a precizat Philip Gingerich, cercetator in paleoclimat de la University of Michigan si autor al noului studiu in jurnalul Paleoceanography and Paleoclimatology.

Deseori, savantii folosesc acest eveniment din istoria geologica a Pamantului ca un standard pentru a compara schimbarile climatice moderne. Dar noul studiu arata ca suntem pe punctul de a ajunge la acest nivel mult mai devreme decat s-a crezut anterior, intrucat ritmul incalzirii de astazi depaseste orice eveniment climatic care a avut loc de la disparitia dinozaurilor.

Consecintele asupra mediului ale nivelurilor de carbon sunt neclare, dar temperaturile ridicate vor duce multe specii la disparitie, iar cele norocoase vor migra sau se vor putea adapta. De asemenea, va fi nevoie de mii de ani inainte ca atmosfera sa se raceasca. „Va fi nevoie de o perioada lunga de timp pentru ca dioxidul de carbon sa ajunga din nou in crusta Pamantului”, a precizat Larisa DeSantis de la Vanderbilt University, care nu a participat la acest studiu. „Nu este un eveniment pe termen scurt. Vom avea multe mii de ani de lume mai calda daca nu actionam rapid”, a adaugat cercetatoarea.

In noul studiu, Gingerich a gasit o metoda de a compara matematic emisiile de carbon de acum cu cele din Paleocen-Eocen pe aceeasi scara de timp. „Pentru mine, a demonstrat cat de rapide si cat de semnificative sunt consecintele carbonului pe care il producem ca oameni”, a precizat savantul.