Iarba este mai verde astazi decat acum 20 de ani. Programele de impadurire dau roade in sud-estul Asiei
China si India au plantat atat de multi copaci incat lumea este mai verde astazi decat era acum 20 de ani. Cele doua superputeri sunt doua dintre tarile care polueaza cel mai mult, iar noile paduri sunt rezultatul eforturilor de combatere a acestui flagel.
NASA a descoperit ca regiunea s-a inverzit cu 5% in fiecare an, comparativ cu anii 2000, rezultand in mai mult de 5 milioane de kilometri patrati de „extraverde” - echivalentul padurii amazoniene, scrie descopera.ro, care citeaza Daily Mail. Dar cercetatorii precizeaza ca aceasta crestere in vegetatie nu este suficienta pentru a acoperi daunele defrisarilor.
Chi Chen de la Boston University, care a condus studiul, a precizat ca India si China „sunt responsabile pentru o treime din inverzire, dar contin doar 9% din totalul planetei acoperit de vegetatie”. Inverzirea planetei a fost prima data detectata la mijlocul anilor '90 iar cu imaginile obtinute cu ajutorul instrumentului MODIS al Earth Observatory al NASA, procesul a putut fi analizat in detaliu.
China este responsabila pentru un sfert din totalul cresterii vegetatiei, dar are doar 6,6% din totalul terenului acoperit cu vegetatie. India a contribuit cu o crestere de 6,8% a zonelor verzi. „Atunci cand inverzirea Pamantului a fost observata pentru prima data, am crezut ca are drept cauza un climat mai cald si mai umed si fertilizarea de la dioxidul de carbon adaugat in atmosfera”, a precizat Rama Nemani, de la Ames Research Center al NASA, coautor al studiului. Cercetarea a fost publicata recent in Nature Sustainability.