Ghent, orasul medieval al Belgiei

Ghent, orasul medieval al Belgiei

Ghent este al treilea oras ca marime din Belgia situat in provincia Flandra de Est. Cunoscut ca un important centru universitar, Ghent se situeaza la nord-vest de Bruxelles, la confluenta raurilor Escaut si Lys. Ghent este desemnat adesea ca unul din cele mai frumoase orase ale Europei si concureaza cu orasul cunoscut turistic Bruges. O mare parte a arhitecturii medievale este intacta si uimitor de bine intretinuta.

Gravensteen este una dintre cele mai frumose cetati din Europa de Vest, inconjurata de râul Lieve. A fost construita intre anii 1180 si 1200, la ordinele lui Philip of Alsace, fostul conte din Flandra, pe temelia unei structuri anterioare din secolul al IX-lea si a fost creat in stilul castelului cruciatilor sirieni. Astazi, acesta ramâne un exemplu unic al artei medievale europene de fortificatie. In secolul al XIV-lea, ea a incetat sa aiba o functie militara si a fost folosita de numaratoarele pentru administrarea terenului. In 1800, a intrat in proprietate privata si a fost transformata intr-o moara de bumbac si apartamente pentru lucratori. In fata castelului se extinde vechiul Sint-Veerleplein, probabil cea mai veche piata din Gent, desi fatadele vecine sunt de origine din secolul al XVII-lea cel mai devreme.

Catedrala Sf. Bavo. In partea estica a localitatii Sint-Baafsplein se afla Catedrala Sf. Bavo, o cladire maiestuoasa de caramida si granit, cu o cripta romanica a predecesorului sau, biserica Sint-Jans. Cea mai faimoasa lucrare de arta aici este Altarul din Ghent, de asemenea cunoscut ca si Adorarea Mielului Mistic, renumit ca fiind cea mai mare capodopera a vechii picturi flamande. Sub biserica principala, cripta extinsa contine numeroase morminte de episcopi si o bogata trezorerie. Tripticul Calvar al 1464 de catre Joos van Wassenhove (Justus van Gent) este prezentat si intr-una din capele.

Piata veche (Groentenmarkt) si-a inceput viata ca piata de peste si apoi in secolul al XVIII-lea a inceput sa functioneze in principal ca piata de legume. In epoca medievala, pilonul Ghentului statea aici. In partea de vest a zonei de piata este lung Groot Vleeshuis, o piata medievala a carnii acoperita, cu o casa de bresle, capela si numeroase gable pe acoperis. Cladirea a fost construita in anii 1406-1410 si a fost restaurata in 1912. La capatul sudic al Vleeshuis este Penshuizeken (intrarea in cabana), unde celor saraci li s-au dat entrenele animalelor sacrificate. Astazi, cladirea Vleeshuis este un restaurant destul de fin, dar chiar daca nu sunteti infometat, puteti trece prin vederea pentru a vedea interiorul.