Cum incearca unele state europene sa scape de asaltul turistilor

Cum incearca unele state europene sa scape de asaltul turistilor

Sase state europene incearca din rasputeri sa diminueze turismul de masa, municipalitatile din zonele turistice luate cu asalt de turisti cu ocazia unor evenimente impunand o serie de masuri in acest sens.

Spre exemplu, Venetia, care are doar 55.000 locuitori, este tranzitata anual de circa 30 milioane de turisti. In incercarea de a limita numarul acestora, municipalitatea a stabilit un „numerus clausus” de 20.000 de persoane autorizate sa participe la carnavalul Serenissima din Piata San Marco, scrie adevarul.ro, care citeaza publicatia franceza „Les echos”.

Barcelona are 1,6 milioane de locuitori si e tranzitata de 32 de milioane de turisti in fiecare an. 60% din oferta de cazare turistica este concentrata intre Ramblas si Barrio Gotico. Pentru a limita accesul turistilor, autoritatile impun reguli drastice pentru deschiderea unui nou hotel sau a cresterii numarului locurilor de cazare in zonele din centru, fiind insa mai indulgente in privinta celor de la periferie. Regulamentul include si cazarea in case private, ai caror proprietari sunt nevoiti sa obtina autorizatii de la municipalitate.

In Amsterdam exista 830 mii locuitori, dar numarul turistilor care iau cu asalt magazinele in fiecare an depaseste 17 milioane. Ca atare, municipalitatea a decis sa interzica deschiderea vreunui magazin de suveniruri sau fast-food in inima Amsterdamului. Aproximativ 40 de strazi sunt vizate. Pe de alta parte cazarea turistica, deja limitata la 60 de zile, ar putea fi injumatatita.

Si Budapesta are probleme de acest tip: cu 1,7 milioane de locuitori, capitala Ungariei este tranzitata anual de 4,1 milioane de turisti. Autoritatile incearca sa limiteze orarul barurilor din cartierul evreiesc, propunand inchiderea acestora intre orele 24 si 6.

Dubrovnik, are 43.000 de locuitori si e vizitat anual de 4,2 milioane de turisti. In 2016, perla Adriaticii a inregistrat un numar record de 10.388 de vizitatori intr-o singura zi. In prezent se ia in calcul limitarea accesului turistilor, urmand sa fie acceptati doar 4.000 pe zi.

Santorini este aproape sufocata de turisti. Cu o populatie de numai 13.000 de persoane, insula este tranzitata de 2 milioane de turisti anual. Autoritatile au impus un plafon de 8.000 de sosiri zilnice pentru acest an.