Bucataria belgiana ofera un tur gastronomic care incita papilele gustative. Top 10 specialitati culinare pe care le puteti incerca intr-o calatorie in Belgia
1. Frites - cartofii prajiti belgieni (frites) sunt cei mal buni din lume. Sunt prajiti in ulei de buna calitate, in doua etape, pana cand capata culoare galben-aurie si sunt bien croustillantes (crocanti). Frites se pot servi cu maioneza, ca garnitura, sau fara nici un alt aliment.
2. Scoicile si crustaceele - preparatele pe baza de animale si plante marine joaca un rol important in bucataria belgiana. Midiile cu cartofi prajiti (moules- frites) sunt o mancare traditionala. Stridiile (crude) si scoicile (gatite) sunt si ele foarte populare. La pranz, toate restaurantele servesc fruits de mer (fructe de mare).
3. Pestele - porturile din Marea Nordului sunt pline de barci de pescuit, care aduc zilnic peste. Pentru a vedea varietatea impresionanta de peste, vizitati Vismarkt (piata de peste) din centrul orasulul Sainte-Catherine. Piata Sainte-Catherine din Bruxelles are multe restaurante pescaresti.
4. Friptura - chiar daca fripturile nu reprezinta un fel de mancare foarte deosebit, in Belgia steak frites (friptura cu cartofi prajiti) este o mancare excelenta, exact ceea ce va trebuie intr-o seara racoroasa. Daca intrati intr-o macelarie, veti intelege de ce carnea este atat de buna: standardele internationale sunt strict respectate, clientii belgieni fiind rafinati si exigenti.
5. Filet Americain - Belgienii consuma carne de vita cruda, asa-numitele filet ameéricain. Un toast cannibal este un sandvis de acest gen.
6. Carnea de vanat - bucataria belgiana tine cont de anotimp. larna, se gatesc retete pe paza de vanat, ca faisan a la brabangonne (fazan cu andive caramelizate). Iepurele de casa si cel salbatic, carnea de mistet, porumbeii, ratele si bibilicile sunt foarte appreciate.
7. Gatitul cu bere - multe dintre retetele belgiene clasice sunt preparate cu bere, mai ales stufatul de vita numit carbonnades flamandes sau vlaamse stoverij. In unele restaurante (precum Den Dyver din Brugge), la aproape toate preparatele se adauga bere.
8. Andivele belgiene - in anul 1840, incercand sa puna la iernat salata chicorée. Un gradinar bruxellez a observat ca aceasta a facut niste muguri suculenti. Andivele pot fi mancate crude, dar gustul lor dulce, usor amarui, se simte cel mai bine atunci cand sunt gatite, fie preparate cum ar fi chicons au gratin. Chicon este termenul frantuzesc, iar witloof cel olandez. In engleza, se spune endive sau chicory (desi ambiguu, deoarece ambii termeni se refera si la salata verde).
9. Produse de patiserie- fiecare sat sau comunitate din Belgia are o patisserie buna. Pe majoritatea stazilor din zonele comerciale exista chiar mai multe. Aceste amestecuri fabuloase de fructe proaspete, ciocolata, frisca, creme patissiere si, desigur produse de patisserie, fac parte integranta din stilul de viata Belgian.
10. Gaufre - gaufres au fost inventate tot de belgieni. Stropite cu zahar caramel, sunt servite ca gustari in diverse ocazii. In general, sunt associate cu sarbatorile, iar la evenimente speciale multe familii isi iau propriul prajitor de gaufre.
Puteti rezerva AICI bilete de avion catre Bruxelles!
sursa: Ghiduri Turistice vizuale, Top 10 Bruxelles, Antony Mason