Avionul hipersonic cu care China vrea sa cucereasca piata de profil

Avionul hipersonic cu care China vrea sa cucereasca piata de profil

O echipa de cercetatori chinezi a proiectat un avion ultrarapid care va parcurge distanta intre Beijing si New York in doua ore. Aparatul, care va zbura cu o viteza de peste 6.000 de km/h, va putea transporta zeci de persoane si tone de incarcatura, relateaza joi EFE, citata de Agerpres.

„Va avea nevoie de doua doua ore pentru a parcurge distanta intre Beijing si New York la o viteza supersonica", a explicat echipa condusa de Cui Kai de la Academia de Stiinte din China intr-un articol stiintific preluat de ziarul South China Morning Post. În prezent, un avion de pasageri are nevoie de aproximativ 14 ore pentru a parcurge cei 11.000 de kilometri care separa cele doua metropole.

Denumit I-plane, aparatul este un biplan similar celor utilizate in Primul Razboi Mondial, cu scopul de a transporta o incarcatura mai mare decat o pot face avioanele hipersonice, care au o forma aerodinamica si aripi delta, au precizat cercetatorii. Echipa a testat avionul, in versiune redusa, intr-un tunel de vant care a fost utilizat si pentru a realiza evaluari aerodinamice ale ultimelor prototipuri de arme hipersonice chineze.

Testul a constat in lansarea aparatului la o viteza de sapte ori mai mare decat cea a sunetului - 1.235 km/h - si, „in mod surprinzator", au constatat ca functioneaza corect. Tari precum China si SUA dezvolta arme hipersonice, precum vehiculele supersonice care le permite sa penetreze cu o oarecare usurinta un sistem de aparare antiracheta strain. Vehiculele hipersonice la care se lucreaza in prezent se afla in faza experimentala, in fata marilor provocari tehnologice care exista si deocamdata niciunul dintre ele nu poate transporta pasageri.