Va pregatiti sa plecati in vacanta? Atentie la intoxicatia alimentara!

Va pregatiti sa plecati in vacanta? Atentie la intoxicatia alimentara!
Intoxicatia alimentara provoaca disconfort variind intre usor si grav si poate cauza deshidratare. Cazurile usoare dureaza doar cateva ore, cel mult o zi sau doua, dar unele tipuri - cum este botulismul sau anumite forme de intoxicatie chimica - sunt grave si pot pune in pericol viata.
 
Semnele intoxicatiei alimentare sunt de natura gastro-intestinala:
- diaree ;
- greata;
- durere de cap;
- febra cu frisoane;
- transpiratii;
- ameteli;
- lacrimarea ochilor;
- salivatia excesiva;
- confuzie mentala;
- varsaturi;
- durere abdominala;
- slabiciune generalizata.
 
Acestea difera in functie de agentul patogen implicat:
- botulismul : paralizie nervoasa si musculara, vedere dubla;
- toxoplasmoza: inflamatia ganglionilor limfatici, dureri musculare;
- listerioza: febra, dureri musculare, diaree, greata, confuzie, durere de cap, intepenirea cefei;
- salmoneloza : diaree severa.
 
Cauzele intoxicatiei alimentare
Cauza toxiinfectiei alimentare este ingestia de alimente si bauturi contaminate cu microorganisme patogene ca virusuri, bacterii, paraziti.
Diareea calatorului este provocata de obicei de Escherichia Coli.
Bacteriile pot contamina pasarile de curte, ouale si carnea, provocand toxiinfectia cu salmonele.
Alimentele conservate - mai ales produsele conservate in casa - pot adaposti o bacterie care nu are nevoie de oxigen pentru a se multiplica si nu este distrusa prin fierbere. Aceasta provoaca botulismul, o toxiinfectie alimentara rara, dar potential fatala. Sugarii pot face botulism mancand miere, deoarece aparatul lor digestiv imatur, spre deosebire de cel adult, nu poate neutraliza bacteriile continute in mod natural in miere.
Alimentele marine crude - mai ales crustaceele contaminate - pot provoca toxiinfectii alimentare virale.
Anumite ciuperci, fructe de padure si alte plante sunt in mod natural otravitoare pentru om si nu trebuie mancate niciodata.
Mucegaiuri toxice se pot forma pe fructele, legumele, cerealele si semintele impropriu stocate.
Intoxicatia alimentara chimica poate fi provocata de pesticide sau prin pastrarea alimentelor in containere neigienice.