Cele mai spectaculoase aeroporturi din lume (FOTO)

Cele mai spectaculoase aeroporturi din lume (FOTO)
Aterizarea pe un aeroport nu este mereu un eveniment memorabil, insa acesta poate fi un motiv in plus pentru a va cumpara bilete pentru o cursa care aterizeaza pe unul dintre cele mai spectaculoase aeroporturi din lume.
 
Aeroportul International Printesa Juliana, din St. Maarten, in Caraibe
Turistii se inghesuie sa ajunga in Caraibe pentru o vacanta plina de relaxare, scrie mediafax.ro, care citeaza CNN. Totusi, sosirea pe aeroporturile din zona este departe de a fi o relaxare: mediul accidentat, inghesuit al multora dintre aceste insule forteaza constructia pistelor in cele mai ciudate locuri. Probabil ca va veti simti mai linistiti dupa aterizare. Pe Aeroportul International Printesa Juliana, din St. Maarten, aterizarea unui avion este o experienta foarte palpitanta. Pista incepe la cativa metri de apa oceanului, iar avioanele coboara atat de mult incat aproape ca pot atinge nivelul la care este instalata o plasa de volei.
 
Altiportul Courchevel din Franta
Spre deosebire de pasagerii din Caraibe, schiorii si snowboarderii care aterizeaza la Courchevel sunt in cautare de adrenalina. Si asa trebuie sa fie, pentru ca iarna, pista de aterizare din statiunea franceza, situata la peste 2.000 de metri desupra nivelului marii, este singurul lucru care nu este acoperit de zapada. Avioanele zboara pe un culoar intre munti si aterizeaza pe o pista scurta, inclinata si care se termina brusc, ca o trambulina destinata schiorilor. Locul este atat de impresionant, incat a fost folosit pentru cascadorii intr-un film cu James Bond - "Goldeneye".
 
Pista Matekane, din Lesotho
Sunt foarte putine sanse de a mai extinde aceasta pista, intrucat ea se termina abrupt, la marginea unei prapastii de 600 de metri. Numai avioanele usoare folosesc aceasta pista izolata de pe platoul situat in sudul micutului regat african. Uneori avioanele nu reusesc sa atinga viteza de decolare pana la capatul pistei, astfel ca ele coboara usor in prapastie, inainte de a se redresa dupa atingerea vitezei de zbor.
 
Aeroportul Juancho E. Yrausquin, din Saba, in Caraibe
Rivalizand cu aeroportul din St. Maarten in materie de emotii oferite, aeroportul Juancho E. Yrausquin, de pe insula Saba, are una dintre cele mai scurte piste din lume. Plasata pe un afloriment stancos, la poalele unui munte, cu ambele capete terminandu-se deasupra oceanului,  pista ofera o aterizare extraordinara.
 
Aeroportul International din Gibraltar
Sa zbori direct spre un monolit gigantic in incercarea de a ateriza este o experienta care iti pune nervii la incercare, insa nu exista alt loc pentru a amplasa o pista pe aceasta posesiune britanica de 6,2 kilometri patrati. Spatiul este atat de stramt in aceasta extremitate a peninsulei Iberice, incat pista de aterizare se intersecteaza cu autostrada. Deoarece avioanele au prioritate in fata autovehiculelor, drumul este inchis  ori de cate ori un avion aterizeaza sau decoleaza.
 
Aeroportul International Barra, din Outer Hebrides, in Scotia
In loc sa se gandeasca unde sa construiasca o pista de aterizare atunci cand nu au suficient spatiu, cei de pe insula Bara, din Outer Herbides, au preferat o alta abordare: nu au mai construit nicio pista. Pilotii asteapta refluxul si aterizeaza direct pe plaja, acesta fiind singurul aeroport cunoscut din lume unde aterizarile au loc pe nisip. Intre zborurile spre si dinspre Glasgow, accesul publicului este permis pe pista-plaja.
 
Aeroportul Paro, din Bhutan
Daca ar exista un premiu pentru cele mai izolate aeroporturi inconjurate de un peisaj spectaculos, cele din Himalaya ar fi castigator. La loc de cinste ar putea sta singurul aeroport international din regatul muntos al Bhutanului. Coborand intr-o vale ingusta, inconjurata de piscuri de 6.000 de metri, pilotii, care primesc un instructaj special pentru a ateriza aici, isi inclina aeronavele intr-un viraj strans spre dreapta, inainte de a cobori lin deasupra caselor.
 
Aeroportul International Kansai, din Osaka, in Japonia
Aterizarea pe un portavion poate parea o experienta incitanta, insa este nevoie, de obicei, sa te inrolezi in armata pentru a putea face asta. A doua cea mai tare experienta de acest gen este aterizarea pe Aeroportul International Kansai din Japonia, unde cele doua piste par a pluti departe de tarm, in largul Golfului Osaka. Pistele sunt plasate pe o insula artificiala, ridicata special pentru acest scop, cu intentia de a reduce poluarea sonora a locuitorilor. Ele sunt legate de tarm de un pod de patru kilometri. Dar, din aer, aceasta este cea mai buna metoda de a trai senzatia de "Top Gun" intr-un avion comercial.
 
Aeroportul Harstad/Narvik, din Norvegia
Apropiindu-se de Aeroportul Harstad/Narvik din regiunea Evenes, avioanele ocolesc fiordurile si plutesc deasupra lacurilor inghetate, trecand pe langa crestele inzapezite. Sa ajungi la Hammerfest, in nord-estul extrem al tarii, ofera senzatia aterizarii pe un patinoar, in cea mai mare parte a anului.
 
Aeroportul Madeira, din Funchal, Portugalia
Aeroportul International din Madeira pare ca ar fi trisat in competitia pistelor problematice. Inghesuita intre panta abrupta a unui deal si mare, scurta pista a aeroportului a fost extinsa pe piloni, deasupra apei, pentru a o face sigura pentru aterizare. Aterizarile pot fi spectaculoase daca ne gandim la furtunile din Atlantic.
 
Aeroportul Male, din Maldive
Aeroportul Male ofera o priveliste impresionanta. Construit pe propriul atol, Hulhule, el are o pista plasata cu putin peste nivelul marii.  Dupa ce coboara deasupra celor 26 de insule din Arhipeleagul Maldive, trenul de aterizare al avionului pare atat de aproape de mare, incat pare ca avionul aterizeaza in apa.