Pentru o vacanta exotica perfecta, alegeti Thailanda

Pentru o vacanta exotica perfecta, alegeti Thailanda
Taram de munti si paduri tropicale, Thailanda este tara budismului. Nu mai putin de 30.000 de temple sunt imprastiate in intreaga tara. Buddha se odihnesc aici in toate pozitiile. Sutele de insule va ofera plaje cu nisip fin care, cu siguranta, va vor lasa o amintire de paradis.

Bangkok este un amestec de temple de aur, bazaruri si turnuri de sticla. Nimic nu se compara cu o plimbare intr-o canoe pentru a descoperi pietele plutitoare si gustul incomparabil al fructelor tropicale. 
 
Capitala este asezata in centrul tarii, la varsarea fluviului Chao Phraya in apa Siamului si este denumita, adesea, "Venetia Orientului", datorita nenumaratelor canale care o strabat si mai ales a "gondolelor", adevarate tarabe plutitoare pline cu produse care se vand chiar pe apa. Bangkok-ul are peste 400 de temple. Este un oras zgomotos, haotic.
 
Tara de musoni, Thailanda are, in general, doua sezoane. Din noiembrie pana in februarie este sezonul uscat si rece, cel mai bun pentru a calatori (cer albastru si temperaturi osciland in jurul valorii de 25° C). In Nord, in timpul noptii, de multe ori, termometrul scade sub 10° C. In martie - aprilie, incepe un intersezon torid (aproximativ 35° C), care continua pana la sfaraitul lunii mai, cand incep precipitatiile. Sudul nu cunoaste acest offseason. In general, cu cat coboram spre sud, cu atat sezonul ploilor este mai lung. Se extinde din mijlocul lui iunie pana in octombrie, septembrie fiind luna care trebuie evitata (ploi abundente).
 
Puternic urbanizata, campia centrului etaleaza in principal peisaje de campuri de orez. Dar este, de asemenea, traversata de canale de-a lungul carora se concentreaza o viata pitoreasca: livezi luxuriante, case vechi din lemn si piete plutitoare, cum ar fi Saduak Damnoen. Daca mergeti in campia centrala, veti descoperi mai mult patrimoniul istoric al Thailandei decat peisajele sale, care sunt, in ansamblu, mai degraba monotone. Regiunea are un numar mare de monumente si ruine care amintesc, cu melancolie, de splendorile disparute ale regatelor Khmer si Siam.
 
In nord-est, relieful se ridica si se deschide spre un platou vast, Isaan, regiune oreziera cu climat inegal (musonii pot fi aici importanti un an si scazuti in urmatorul). Peisajele sale nu sunt spectaculoase, iar infrastructura mai putin dezvoltata si variata decat in zonele dedicate turismului balnear. Limitrofa cu Laos si Cambodgia, regiunea are insa farmecul propriu: spatii mari, o natura generoasa, o duzina de parcuri nationale si locuitori ale caror radacini si cultura cresc simultan cu cele ale celor trei tari invecinate.
 
Pentru cele mai frumoase reliefuri, alegeti Nordul, regiune a muntilor medii culminand cu Doi Inthanon (2595 m), principalul varf al tarii. Din Chiang Mai, drumurile trec prin Mae Hong Son traversand cele mai frumoase peisaje ale tarii: versanti acoperiti cu paduri dense si culturi in terase, sate de minoritati etnice, vai presarate cu stanci de bambus, stanci si pesteri care ascund grote si cascade. Lung de peste 1000 de km, lantul muntos de-a lungul granitei cu Myanmar coboara pana in sud. Extremitatea nordica si capitala Chiang Rai fac parte dintr-o regiune cunoscuta in lumea intreaga: Triunghiul de Aur. O porecla care isi are originea in veniturile "vechi" obtinute prin cultivarea intensiva de mac si opiu intr-o regiune impartita intre trei tari: Laos, Myanmar (Birmania) si Thailanda. Locul merita un sejur de trei zile, care va va permite sa descoperiti peisaje superbe si sa va intalniti cu oamenii muntilor, celebri, printre altele, pentru traditiile lor vestimentare: Karens, Lisus si Hmongs.
 
Insulele din Golf-Ko Chang sunt perfecte pentru o excursie cu familia. Aventurierii vor dori cu siguranta sa vada natura salbatica din Koh Phangan.
 
Templul lui Budha de Smarald gazduieste cea mai respectata imagine a lui Budha din Thailanda si Panteonul Regal, un pavilion folosit pentru pastrarea statuilor regilor decedati din dinastia Chakri.
 
Pagoda Pra Pathom Chedi este cel mai inalt monument budist din lume si are o vechime de aproximativ 1.000 de ani. Veti putea admira dresura de elefanti si dansurile traditionale thailandeze.
 
Phuket este cea mai mare dintre insulele Thailandei. Aici veti putea vedea o gradina botanica si un bogat acvariu cu pesti exotici.
 
Marele Palat este una dintre cele mai vizitate locatii din Bangkok. Este un complex de temple, palate si cladiri oficiale. Cladirea principala dateaza din 1782 si a gazduit casa regala a Thailandei peste 150 de ani. La inceputul secolului al XX-lea si pana in 1932, complexul a jucat un rol important pentru guvernul thailandez : cuprindea curtea regala si cladirile administrative.
 
Pattaya este cea mai cautata statiune turistica din Thailanda. Desi este faimoasa pentru viata sa de noapte, in Pattaya puteti practica schi nautic, windsurf, puteti vizita insulele de corali, va puteti bucura de razele soarelui tropical pe plajele aurii ale insulei, puteti inota sau face snorkeling.
 
In satul Nong Nooch se gaseste una dintre cele mai frumoase gradini tropicale din sud-estul Asiei, o suprafata impresionanta de orhidee, lacul si parcul natural. Veti putea admira dresura de elefanti, dansurile traditionale thailandeze, dar si o demonstratie de box thailandez.
 
Situata pe ambele maluri ale raului regilor Chao Phraya, Ayutthaya, vechea capitala tailandeza, a fost inscrisa in patrimoniul UNESCO inca din 1991. In Parcul istoric Ayutthaya se afla ruinele a numeroase temple, printre cele mai importante fiind Wat Yai Chai Mongkol, unde se afla o statuie uriasa a lui Buddha Culcat, Wat Phra Si Sanphet situat in complexul unui vechi palat regal din Ayutthaya, Wat Chai Watthanaram cu o arhitectura asemanatoare templului Angkor Wat din Cambodgia, Wat Mahathat, unde se afla o interesanta imagine a lui Buddha intr-un copac si Viharn Phra Mongkol Bophit, unde se afla cea mai mare statuie de bronz a lui Buddha din Tailanda.
 
Situat in afara zidurilor orasului, la 1.100 metri altitudine, templul Wat Phrathat Doi Suthep este cel mai remarcabil obiectiv turistic din Chiang Mai si cel mai sacru monument din nordul Thailandei, datand inca de la 1384. Dupa ce vei urca cele 309 trepte ornate cu sarpele sacru Naga, vei vedea minunata stupa aurie, al carei acoperis stralucitor, realizat din sase kilograme de aur pur, troneaza deasupra orasului. Sunetul clopotelor templului vibreaza umpland aerul, iar panorama orasului de la poalele muntelui este irezistibila.
 
La 60 km de Hua-Hin se afla Pa-La-U, o cascada minunata care face parte din Parcul National Kaeng Krachan. Cascada coboara pe 15 niveluri, fiind una din cele mai mari cascade din Thailanda.
 
Parcul National Marin Koh Chang este ultimul paradis insular din sud-estul Asiei. Un paradis pentru cei ce apreciaza natura si minunile ei mai mult decat luxul si modernitatea, cu plaje spectaculoase si golfuri, cu paduri tropicale, cascade ametitoare, ape limpezi si calde cu recife de coral si o fauna marina abundenta.
 
Thailanda face parte din destinatiile gastronomice ale lumii. Bucataria sa, pentru o lunga perioada de timp necunoscuta in afara Asiei de Sud-Est, este astazi considerata una dintre cele mai bogate. Felurile de mancare sunt gatite, in principal, din multe condimente, peste de mare si de apa dulce, precum si orez si curry. Gratie geografiei sale diverse, Thailanda are bucatarii regionale distincte: nu mancati acelasi lucru in Chiang Mai si in sudul Insulelor Andaman. Nordul, la granita cu Laos, este deosebit de renumit pentru gastronomia sa.