Orasul celor o suta de turnuri
Denumit „orasul celor o suta de turnuri” sau „Parisul estului”, capitala Cehiei este un oras 100% turistic. Chiar si in afara sezonului estival, daca putem vorbi despre asa ceva in Praga, orasul geme de straini, de la italieni si spanioli, pana la americani si japonezi. Cu un sir nesfarsit de poduri care leaga orasul vechi de cel nou si ii dau putin din aerul Venetiei si cu o arhitectura cocheta ce pastreaza elemente de secol XI, Praga este un muzeu in aer liber care atrage mii de artisti in cautarea inspiratiei.
 
Desi este fost oras comunist, in Praga te simti ca in orice mare metropola din Europa de Vest, clasandu-se an de an in top cinci destinatii europene. Daca arhitectura pastreaza inca elemente medievale, infrastructura orasului este una moderna si face fata cu brio afluxului mare de turisti.
 
Intre carbonara si gulas cu galuste
Principala atractie a Pragai este de departe centrul istoric, inclus in patrimoniul UNESCO inca din 1992. Cu zeci de stradute inguste, pavate cu piatra cubica si ticsite de restaurante, pub-uri si magazine de suveniruri, centrul istoric ramane unul din cele mai animate locuri din oras. Zeci de turisti se opresc la tarabele din piete la un pahar de bere si un sandvis cu faimosul carnat praghez Wurst, noteaza adevarul.ro. Vanzatorii perpelesc pe gratar sute de astfel de bunatati, care dispar rapid de pe tejghele. Alte specialitati pragheze sunt gogosile cu branza pe grill asezonate cu marmelada sau sortimentele de branzeturi colorate care se vand la caserola. O bere costa 50 de coroane (cam 2 euro) si un carnat, cam tot atat.
 
De altfel, aceste tarabe sunt cam singurele locuri unde se poate lua o gustare autentica, pentru ca, in rest, centrul vechi e plin de restaurante italienesti si „pasticcerii”. Dincolo de asta, gastronomia ceha seamana cu cea ungureasca, majoritatea mancarurilor traditionale fiind cu carne de vita sau porc, servite cu galuste. Pe langa clasicii magneti de frigider, in magazinele de suveniruri gasiti tot felul de statuete din cristal, Praga fiind renumita pentru cristalurile de Bohemia.
 
Poza „de la fix”
Piata mare a orasului vechi sau Staromestske namesti este animata permanent de muzicanti si artisti. La cativa metri de artistul care creaza efecte speciale din spuma, atrage privirile un batranel care care interpreteaza un cantec rusesc. Principalul punct de atractie din piata este Turnul cu ceas, care dateaza din secolul al XV-lea.
Oricine ajunge in varf are parte de o priveliste superba asupra orasului - o mare de cladiri cu acoperisuri portocalii si cupole verzi.
 
Sute de turisti se strang din ora in ora in fata acestui turn pentru a vedea cum bate ceasul la fix. Atunci, o usita se deschide si Isus inainteaza urmat de cei 12 apostoli, in timp ce un schelet bate clopotul. Sub ceasul astronomic sunt cele 12 semne ale zodiacului. Seara, turnul este iluminat in nuante de verde si devine fundalul a mii de poze.
Tot in centrul istoric, cu intrare pe un gang, Muzeul Instrumentelor de Tortura este locul in care apreciezi mai mult ca oricand ca traiesti in secolul XXI.
 
Nemti, americani, chinezi si africani sunt fascinati de zecile de obiecte cu care erau schingiuite odata vrajitoarele sau muzicantii prosti. Scaunele cu tepi, ferastraiele cu care barbatii erau taiati pe jumatate, mastile rusinii si centurile de castitate, la care se alatura fotografii cu modul de „utilizare” si multimi adunate ca la spectacol, iti fac parul maciuca. Incursiunea in spectacolul torturii medievale costa cam 6 euro.
 
Localnicii, satui de turisti
Unde se termina centrul vechi incepe Podul Carol, cel mai mare din oras si locul unde mii de turisti „se trag” in fotografii. Este incadrat de turnuri si presat pe lungime cu 30 de statui in stil baroc si, bineintels, foarte multi turisti si vanzatori ambulanti de suveniruri. Dimineata sau seara tarziu sunt cele mai bune momente pentru a il vizita pe indelete, in lipsa aglomeratiei.
 
Un alt loc care nu trebuie ratat este Castelul Praga, despre care se spune ca este cel mai mare complex medieval din Europa. In cadrul acestuia se afla catedrala romano-catolica St. Vitus, cea mai mare din Cehia, construita in stil gotic, si tot aici sunt inmormantati regi si printi ai Bohemiei. In interiorul castelului se afla si biroul presedintelui. La poarta are loc din ora in ora ceremonia de schimbare a garzii, un alt spectacol gratuit pentru turisti.
 
Intr-o atmosfera vibranta, singurele neajunsuri ale Pragai sunt tepele la schimb valutar si locuitorii putin cam…agresivi.
Cel mai bun curs este cel de la „bancomatele” din interiorul hotelurilor si nu la casele de schimb valutar din centru, mai avantajoase doar in cazul in care schimbati de la 600 de euro in sus. Nativii din Praga nu privesc cu ochi buni aglomeratia din oras, chiar daca le aduce bani frumosi la buget. Satui de hoardele nesfarsite de turisti, nu se mai sinchisesc sa-ti faca loc pe stradutele inguste si pot deveni nepoliticosi.