Locuri pe care ar trebui sa le vizitezi inainte sa fie prea tarziu

Locuri pe care ar trebui sa le vizitezi inainte sa fie prea tarziu
Schimbarile climatice si numarul crescut de turisti ar putea sa duca la disparitia sau la impunerea de restrictii de vizitare a unora dintre cele mai frumoase destinatii din lume.
 
Nu numai anumite specii de animale sau culturi unice in lume sunt amenintate cu extinctia de schimbarile de clima si de efectele progresului. Obiective turistice si orase intregi se afla pe lista neagra a timpului, iar cateva dintre acestea au fost trecute in revista de ghidul de calatorie fodors.com, citat de adevarul.ro.
 
Taj Mahal 
Cel mai complex mausoleu al lumii, construit in secolul al-XVII-lea, Taj Mahal a fost ridicat de imparatul Shah Jahan in memoria sotiei favorite, Mumtaz Mahal, care a murit la nasterea celui de-al 14-lea copil. Palatul situat in localitatea Agra, in apropiere de capitala Indiei, New Delhi, este vizitat de peste 3 milioane de turisti in fiecare an. De asemenea, poluarea din zona a afectat deja marmura care acopera monumentul, asa ca albul stralucitor a capatat o nuanta galbuie. Reprezentantii UNESCO si mai multe organizatii neguvernamentale fac presiuni ca autoritatile din India sa inchida Taj Mahal, acestia avertizand ca structura exterioara a cladirii a fost afectata de-a lungul timpului. Autoritatile se pare ca iau in calcul posibilitatea de a fereca portile monumentului in urmatorii cinci ani. 
 
Insula Pastelui 
Faimoasa Insula a Pastelui, localizata in Chile, cunoscuta pentru ansamblul de 887 de moai, figuri umane monolitice sculptate in piatra, ar putea sa devina destul de greu accesibila turistilor in viitorul apropiat. In zona locuiesc numai 5.000 de persoane, dintre care mai putin de jumatate sunt urmasi ai stravechii civilizatii Rapa Nui, iar lucrarile de dezvoltare a insulei, printre care deschiderea un complex turistic de lux, i-a ingrijorat pe localnici. Acestia se tem ca numarul de turisti va creste considerabil in perioada urmatoare si militeaza pentru luarea de masuri care sa limiteze vizitele in scop turistic.
 
Antarctica 
Conform unor cercetari efectuate de NASA, continental inghetat se topeste incet, dar sigur. De ceva timp au fost demarate operatiuni prin care se incearca evitarea acestui proces care pune in pericol echilibrul planetei. Iar printre primele masuri se numara restrictionarea drastica a numarului de turisti, pentru a minimaliza pe cat posibil impactul turismului asupra mediului inconjurator. De exemplu, navele de croaziera cu mai mult de 500 de pasageri la bord nu mai au voie sa navigheze in apropierea gheturilor. Pe de alta parte, Asociatia Internationala a Operatorilor de Turism din Antartica are in vedere implementarea unui regulament strict pentru dezvoltarea turismului preventiv si responsabil.
 
Machu Picchu
Dezvoltarea urbana si fluxul de turisti, aproximativ 2.500 zilnic, afecteaza din ce in ce mai mult acest bastion al civilizatiei incase situat in Peru. Popularitatea de care se bucura „Cetatea pierduta“ in randul turistilor se dovedeste un inamic de temut. Fundatiile de piatra au fost afectate de eroziune si s-a semnalat chiar si prabusirea unor parti din constructie din cauza alunecarilor de teren. Facilitatile turistice se dezvolta tot mai aproape de stravechiul oras, obiectiv turistic aflat sub inalta supraveghere a UNESCO. 
 
Kilimanjaro 
Putine locuri din lume sunt la fel de pitoresti precum acest impresionat munte vulcanic, botezat „Muntele inzapezit“ de localnici. Cel mai inalt varf muntos din Africa reprezinta un adevarat magnet pentru calatori si alpinisti din intreaga lume. Un studiu realizat de Academia Nationala de Stiinte arata ca zapezile de pe varf vor disparea in urmatorii 20 de ani, luand in calcul ca 85% din strat s-a topit in ultimul secol.
 
Marea Bariera de Corali 
Cunoscuta ca una dintre cele mai bune destinatii pentru scufundari din lume, paradisul subacvatic din Australia este in pericol de disparitie din cauza temperaturii in crestere a apei oceanului si a poluarii. Conform unui raport emis de Grupul Interguvernamental pentru Studiul Schimbarilor Climatice, reciful vechi de 7.000 de ani se de dezintegraza rapid si ar putea sa nu mai existe peste 40 de ani.
 
Marea Moarta 
Aflata la granita Israelului cu Iordania, Marea Moarta ar putea sa sece in urmatorii 40 de ani. Marea a pierdut o treime din volumul de apa in ultimii 20 de ani si procesul continua. In dorinta de a stopa fenomenul, autroritatile israeliene au propus construirea unui canal pentru a aduce apa din Marea Rosie.Totusi, specialisii au avertizat ca riscurile ecologice sunt extrem de mari, proiectul urmand sa compromita definitiv ecosistemul Marii Moarte. De exemplu, proiectul ar putea sa duca la inmultirea alegelor in Marea Moarta, unde nu supravietuieste nimic din cauza salinitatii de peste 30%.
 
Venetia 
Orasul plutitor al iubirii ar putea sa aiba parte de soarta Atlantidei si sa fie inghitit de ape in viitorul apropiat. Nivelul marii creste in fiecare an cu pana la 6 mm, aceasta fiind cea mai mare amenintare la adresa integritatii frumoasei localitati italiene. Arhitectii avertizeaza ca fudatiile cladirilor sunt din ce in ce mai subrezite de inundatiile frecvente, iar armatele de milioane de turisti nu fac decat sa grabeasca sfarsitul Venetiei. Speranta localnicilor sta in „Proiectul Mose“, care presupune construirea a 79 de bariere de otel pe fundul Marii Adriatice, bariere ce vor fi actionate in timpul valurilor mari. Costul lucrarilor a fost estimat la 4,7 miliarde de euro.