Cum poti afla daca avionul in care te vei imbarca va traversa zone de conflict armat

Cum poti afla daca avionul in care te vei imbarca va traversa zone de conflict armat
Calatorii, agentiile de turism si consultantii in securitate incearca sa isi dea seama cum sa evite zborurile cu avionul care traverseaza zone de conflict. Cu un mic studiu de cercetare inainte de plecare poti sa afli exact traseul pe care avionul in care o sa te imbarci ar putea sa il parcurga in ziua respectiva, noteaza europolitics.ro.
 
In fiecare zi, sute de pasageri zboara peste zone de conflict si nici macar nu isi imagineaza acest lucru. Avioane pline cu calatori traverseaza Baghdadul, de exemplu. In acest moment, in lume, sunt peste 41 de conflicte armate. Printre cele mai cunoscute zone de conflict, la ora actuala, sunt Irak, Siria, Libia, Etiopia, Somalia, Nigeria, Ucraina si Coreea de Nord. Ce s-ar putea intampla, daca, un avion plin cu pasageri ar trebui sa faca o aterizare fortata exact in mijlocul unei zone de conflict?
 
Deciziile fiecarei curse aeriene privind alegerea rutei se bazeaza pe informatiile meteo si curentii de aer, zone de turbulenta, costuri si restrictii de trafic. Companiile vor alege, in general, cea mai economica ruta. Un alt criteriu in stabilirea rutelor este cel al zonelor de conflict, dar, pentru multe companii, acest criteriu cade in subsidiar.
 
In zilele premergatoare atentatului cu racheta din 17 iulie, mai multe linii aeriene printre care Qantas Airways (Australia) si Emirates (Dubai) au ales rute ocolitoare zonei de conflict din estul Ucrainei. Alte companii au preferat ca avioanele lor sa traverseze teritoriu ucrainean.
 
Calatorii precauti pot sa verifice daca ruta zborului ales include si una dintre cele 41 de zone de conflict pe site-urile flightaware.com si flightradar24.com. Ambele site-uri colecteaza date de la controlorii de trafic aerieni si, in unele cazuri, se folosesc de pozitiile transmise automat de sistemele de comunicare din avioane. Aceste surse sunt considerate de specialistii din domeniu a avea o acuratete foarte buna a datelor si sunt folosite cu incredere inclusiv de liniile aeriene!
 
Flightaware.com si flightradar24.com le permite userilor sa isi introduca numarul cursei si sa vada traseul ultimului zbor. Pe Flightaware.com poti sa vezi zborurile in functie de aeroporturile de plecare si de destinatie si poti face comparatii intre mai multe rute. Totusi, cele doua site-uri au si cateva limitari, nereusind sa ofere date pentru zonele de acoperire radar. Acest lucru le forteaza sa faca presupuneri despre culoarul zborului pe care un avion l-ar putea avea deasupra unei zone.
 
Managerii operationali ai curselor aeriene seteaza o politica generala de zbor pentru unele tari, dar responsabilitatea fiecarui zbor le apartine capitanului si dispecerului, adica cel care se afla la sol si planifica zborul.