Cucerirea vârfului Kilimanjaro: ce trebuie să știți înainte de a accepta provocarea

Cucerirea vârfului Kilimanjaro: ce trebuie să știți înainte de a accepta provocarea

Urcarea pe Kilimanjaro este un mit, un vis pentru unii. Cu cei 5.895 de metri altitudine, vârful "oferă" zăpadă eternă și ghețari.

Kilimanjaro tronează deasupra Africii, fiind fara doar si poate una dintre realizările pasionatilor de ascensiuni. Urcușul pe Kilimanjaro rămâne o aventură care merită efortul mai multor zile de mers pe jos. Există, evident, trasee care sunt mai ușoare decât altele pentru a ajunge pe Varful Uhuru, dar chiar și cele mai ușoare trasee (traseul Machame) necesită puțină practică. Totul depinde mai ales de condiția fizică a fiecăruia, dar o ascensiune ca aceasta nu poate fi improvizată.

Perioadele din an favorabile expediției

Alegerea sezonului potrivit pentru a urca pe Kilimanjaro este esențială pentru a vă asigura că experiența este atât sigură, cât și plăcută. Cele mai bune luni pentru escaladarea Kilimanjaro sunt ianuarie, februarie și din septembrie până în decembrie. În această perioadă, temperaturile sunt ideale pentru drumetie, iar precipitațiile sunt rare. În afara acestei perioade, ploaia poate face escaladarea Kilimanjaro perfidă și poate provoca avalanse, in varf.

Diferitele trasee de urcare

Calea Machame

Traseul Machame este cel mai potrivit pentru aclimatizare. Un alt punct pozitiv in alegerea acestui traseu este că urcarea și coborârea se fac pe doua trasee diferite, cu alte cuvinte vei descoperi noi peisaje pe toată durata drumului. De la pădurea ecuatorială până la Poarta Machame, de la platoul stâncos, prin peisajele lunare din Barafu, până la partea glaciara a Vârfului Uhuru.

Acest traseu este destul de salbatic, iar cazarea se face in corturi. Această latură aventuroasă seduce mulți oameni.

Din punct de vedere al condițiilor de urcare, acest traseu are o lungine de 60 de kilometri în total. Este nevoie de aproximativ 6 ore de mers pe zi, cu excepția ultimelor două zile când va trebui să mergi 10 ore, respectiv, 7 ore. Altitudinile variază de la +730 de metri până la +1200 de metri pe zi.

Calea Marangu

Traseul Marangu este traseul clasic de trekking. Este mai ușor și mai scurt (are doar 20 km), așa că este mai popular decât traseul Machame.

Acesta este singurul traseu dotat cu adaposturi. Pe acest traseu, ascensiunea va dura 5 zile.

Vei descoperi o flora bogata, pomi fructiferi, ferigi, cascade. Este nevoie de 5-6 ore de mers pe zi, cu exceptia penultimei zile, in care va trebui sa perseverezi 10 ore.

Calea Rongai

Acesta este singurul drum care se apropie de munte dinspre nord. Urmand acest traseu, durează 6 zile pentru a ajunge la vârf. Începutul traseului porneste de-a lungul graniței cu Kenya, în timp ce întoarcerea se face pe ruta Marangu.

Acest traseu de ascensiune pe Kilimanjaro este unul dintre cele mai neatinse de mana omului și "oferă" intalniri cu multe animale sălbatice. De asemenea, vă permite să urcați pe vârful Kilimanjaro departe de mulțime.

Nivel de dificultate și aclimatizare

Este nevoie de între 5 și 10 zile de mers pe jos pentru a finaliza această călătorie, în funcție de conditia fizica și de traseul selectat. Tineti cont de faptul că Kilimanjaro rămâne o provocare sportivă, cu temperaturi în vârf variind de la -5° la -20°C, ca să nu mai vorbim de lipsa de oxigen din cauza altitudinii. Este bine să beți 2,5 litri de apa pe zi si să vă protejați bine de soare. Energia economisită în primele zile de mers va fi esențială pentru a ajunge in vârf.

Printre bolile legate de altitudine se numără raul acut de munte. Este legat de scăderea presiunii oxigenului din aerul ambiant (hipoxie) și, în consecință, de lipsa de oxigen din sânge (hipoxemie). Dureri de cap, tulburări digestive, vărsături, dezorientare, amețeli. Aceste simptome apar adesea la începutul șederii la altitudine, în timpul fazei de aclimatizare. Ghizii sunt insa instruiti în primul ajutor montan.

Nu trebuie, așadar, să pierdem din vedere faptul că este vorba despre o ascensiune fizică, cu 6 ore de mers pe zi și schimbări semnificative de cotă. După cum s-a explicat anterior, traseul Machame cu un itinerar de 7 zile permite o mai bună aclimatizare. Deci, cu șansele de partea ta și cu practică, vârful Kili va fi cucerit si de tine!

Sfaturi pentru pregatirea fizica

Urcarea pe Kilimanjaro este o provocare pentru mulți călători. Acoperișul Africii, "cocoțat" la 5885 de metri deasupra nivelului mării, nu este o simplă plimbare și necesită puțină pregătire fizică în prealabil. Pentru a-ți crește șansele de succes, obișnuiește-ți corpul să meargă pe distanțe lungi, în urcare, dacă este posibil. Începeți antrenamentul cu câteva luni înainte de plecare cu o oră de mers pe zi, apoi adăugați încă o oră în fiecare lună, până când veți putea merge fără dificultate șase sau șapte ore. În același timp, nu ezitați să simulați condițiile de drum și să mâncați sănătos. Aceste două elemente îți vor fi de mare ajutor.

În timpul ascensiunii, vă recomandăm să ascultați sfaturile ghidului. Acesta vă ghida cel mai bine in legatura cu o ascensiune lină și fără riscuri.

Urcarea pe Kilimanjaro este de fapt o călătorie de aproximativ 40 de kilometri. În fiecare zi, ți se cere să mergi în medie 4 până la 7 ore, în funcție de ritmul tău. După-amiaza, de fiecare dată când ajungi într-o nouă tabără, ai ocazia să te odihnești, să iei masa și să dormi. Datorită diferitelor etape, aclimatizarea se face foarte ușor.

Pentru ultima zi de escaladare a Kilimanjaro-ului, părăsiți tabăra în jurul miezului nopții. Este foarte frig și trebuie sa urcați timp de aproximativ 6 ore. Acest lucru vă oferă acces pe acoperișul Africii chiar cand se lumineaza de ziua, într-o atmosferă ireală. Apoi este timpul să coborâti, bucurându-vă în continuare de panorame superbe.

Pe lângă ghidul pus la dispozitie de agentia de turism care v-a vandut sejurul, vor fi prezenti unul sau mai mulți ghizi asistenți, o echipă de hamali și unul sau mai mulți bucătari. Se vor asigura echipamente de camping in corturi, dar si mese, scaune, corturi de luat masa, saltele din spuma.

Urcarea necesită condiții optime de siguranță. Sa stii ca ghidul este instruit in primul ajutor montan, in caz de dificultati, stie sa intervina. Va avea în posesia sa un telefon prin satelit pentru a asigura comunicarea între munte și baza din Arusha.