Chisinau, orasul alb
Chisinau, cel mai mare oras din Republica Moldova si capitala acesteia, a fost fondat in 1436 ca asezare pentru calugari. Situat chiar in mijlocul tarii, pe raul Bac, capitala vecinului din estul Romaniei este supranumit "orasul din piatra alba" pentru ca foarte multe cladiri din Chisinau sunt deschise la culoare, fiind construite din piatra alba de calcar. 
 
Obiective turistice din Chisinau
Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala a fost organizat in octombrie 1889 in baza colectiei de exponate a primei expozitii agricole din Basarabia, din initiativa obstimii progresiste si personal a magistrului in zoologie, membru, iar mai tarziu si presedinte al Upravei Guberniale de Zemstva, baronul A. Stuart. 
 
Muzeul de Arte Plastice se formeaza in baza colectiilor personale ale fondatorilor si a donatiilor. In vara anului 1941 muzeul este evacuat la Harkov si dispare aproape in intregime. Actualul muzeu este inaugurat in noiembrie 1944. In prezent, contine circa 30 mii de exponate.
 
Muzeul National de Istorie a Moldovei pastreaza peste 263.000 de exponate, dintre care peste 165.000 piese originale de patrimoniu national. Sectiile Arheologie si Istorie antica, Istorie medievala, Istoria Basarabiei, Istoria contemporana si de Tezaure reprezinta nucleul stiintific al institutiei.
 
Muzeul Satului reconstituie satul basarabean din secolele XVIII - XIX. Inaugurat in 18 mai 1995, acesta se situeaza la portile orasului. Pe o suprafata de 150 hectare prezinta 6 zone etnografice, 165 monumente: mori de vant, mori de apa, biserici de lemn, case de locuit, anexe gospodaresti, crucifixe, un han, o crasma etc.
 
Muzeul Pedagogic Republican reprezinta o colectie de monumente ale culturii spirituale si materiale ce reflecta dezvoltarea invatamantului public in Republica Moldova. Fondat in 1974, dispune de cinci sali de expozitii si un fond de circa 10000 exponate: documente, fotografii, reproduceri, manuale scolare, programe si planuri de invatamant din perioada 1940 - 1995. 
 
Monumentul Eliberarea este consacrat eliberarii orasului Chisinau de armatele sovietice in august 1944. Reprezinta un pilon dreptunghiular inalt si doua postamente succesive, pe cel superior fiind instalate doua figuri in bronz: ostasul sovietic cu spada in mana dreapta si sculptura alegorica a Victoriei. Ansamblul reflecta un patos exagerat, datorat miscarilor si gesturilor ostentative, care trebuie sa imprime monumentului dinamismul scontat.
 
Monumentul Ion si Doina Aldea-Teodorovici este inchinat celor doi mari interpreti de muzica usoara decedati in urma unui accident rutier, in anul 1992. Reprezinta un postament scund din granit, deasupra caruia este montat un bloc de marmura alba, care serveste drept soclu pentru sculptura statuara in bronz.
 
Monumentul victimilor din ghetoul Chisinau reprezinta doua blocuri de granit de culoare rosie care formeaza baza unei piramide triunchinate rasturnate, in bresa dintre ele, fiind inscrisa o stea cu 6 colturi. Pe fundal, la mijloc, pe un podium-postament de granit roz este amplasata statuia profetului Moise. Turnata in bronz figura alungita a profetului domina intreaga structura arhitectonica.
 
Complexul Memorial "Feciorilor Patriei - Sfinta Amintire" a fost construit in memoria militarilor care au murit in razboiul din Afganistan. Complexul are la intrarea in parc o sculptura mareata a mamei indurerate  si piloni de culoare alba, ce privesc spre cer. In jurul monumentului sunt instalate placi de granit cu numele soldatilor cazuti.
 
Complexul Memorial "Eternitate" este incununata de cinci pusti executate din piatra inalte de 25 metri aranjate in forma de piramida. La baza piramidei este o stea mare cu cinci colturi, in centrul careia arde focul vesnic. De-a lungul partii de Nord-Vest a Memorialului sunt situate sase gravuri, pe care sunt reprezentate sculpturi compozitionale, ce simbolizeaza etape separate din Marele Razboi Mondial. Oamenii depun flori in memoria ostasilor care au murit in timpul luptelor pentru eliberarea Moldovei si Chisinaului de ocuparea fascista.
 
Catedrala Episcopala Sf. Teodor Tiron se numara printre monumentele de arhitectura de insemnatate nationala pentru moldoveni. Cladirea are aspectul determinat de utilizarea la reconstructia de la inceputul secolului al XX-lea a stilului ruso-bizantin, fiind dominata de o suita de turle mari si mici, toate incununate cu cupole in forma bulbului de ceapa. Decorul plastic este inspirat, ca si formele spatiale, din arhitectura moscovita – arcaturi pe sub cornise si arcuri in acolada, cornise baroce rusesti deasupra ferestrelor si usilor, toate au integrat partile vechi si noi ale bisericii, obtinandu-se o expresie artistica unitara.
 
Catedrala Nasterea Domnului, aflata in Piata Marii Adunari din Chisinau, este un alt monumentele de arhitectura cu incarcatura istorica. Catedrala Nasterea Domnului a fost ridicata in 1836 dupa proiectul arhitectului Avraam Melnikov. Este construita din piatra si caramida, cu trei altare.
 
Parcul Valea Morilor este situat pe un teren de o suprafata cu un relief interesant si neobisnuit. Are 4 intrari. Lacul de o suprafata de 34 hectare reprezinta centrul compozitiei peisajului. Parcul Valea Trandafirilor este situat in partea de sud-est a orasului si are o suprafata de 145 hectare. Alte parcuri de o frumusete aparte sunt si Parcul La Izvor sau Parcul Dendrariu. Printre locurile din Chisinau care merita a fi vizitate se numara si Gradina publica Stefan cel Mare.
 
Chisinaul este legat prin cai ferate si autostrazi cu toate municipiile, orasele si centrele raionale si multe sate din Moldova, dar si orase din Romania, Ucraina, Bulgaria, Turcia, Belarus, Rusia si alte state.