Brazilia este invadata de scorpioni veninosi

Brazilia este invadata de scorpioni veninosi

Cel mai mare oras din Brazilia, Sao Paulo, a fost infestat cu scorpioni galbeni, extrem de veninosi, iar in ultimele doua decenii, in intreaga tara, cazurile de intepaturi de scorpioni au crescut semnificativ. Exista patru tipuri importante de scorpion in Brazilia, dar istoric doar in zonele rurale, scrie descopera.ro, care citeaza Daily Mail.

Noua infestare cu scorpioni este un exemplu perfect de cat de imprevizibila poate deveni viata omului modern. Circa 2,5 miliarde de oameni in intreaga lume, din Mexic pana in Rusia, traiesc cu scorpioni, care de obicei prefera habitate uscate si calde. Dar orasele din Brazilia pot fi habitate perfecte pentru aceste artropode, conform expertilor. Ofera adapost in retelele de canalizare, destula apa si hrana si nu exista pradatori naturali. Scorpionii, precum gandacii cu care se hranesc, sunt extrem de adaptabili.

Pe masura ce clima in Brazilia devine din ce in ce mai fierbinte, scorpionii se raspandesc in intreaga tara, inclusiv in statele sudice, unde pana acum erau extrem de rari.Numarul de oameni intepati de scorpioni in Brazilia a crescut de la 12.000 in anul 2000 la 140.000 anul trecut, conform Ministerului Sanatatii. Multe intepaturi de scorpion sunt extrem de dureroase, dar nu fatale. Pentru copii, totusi, sunt periculoase si necesita ingrijire medicala.

In 2017, au murit 88 de oameni in urma intepaturilor, dintre care cei mai multi copii, iar publicatia braziliana O Globo a subliniat lipsa serviciului medical adecvat in localitatile mai mici. In Americana, o zona de circa 200.000 de oameni din Sao Paulo, echipele de experti au capturat mai mult de 13.000 de scorpioni anul trecut - echivalentul de un scorpion la 15 oameni. Mai rau, specia care i-a terorizat pe brazilieni este scorpionul galben, extrem de veninos, numit Tityus serrulatus.

Se reproduce prin ceea ce se cheama partenogeneza, unde o femela genereaza copii de doua ori pe an, fara sa fie nevoie de interventia masculului. Fiecare partenogeneza poate duce la 20-30 de descendenti. Desi multi vor muri in primele zile si saptamani de viata, efortul de a scapa orasele braziliene de aceasta specie va fi herculean, daca nu chiar imposibil de dus pana la capat. Cauzele care se afla la baza problemei este administrarea defectuoasa a deseului, salubrizarea inadecvata, urbanizarea accelerata si schimbarea climatica. Astfel, cel mai probabil, este prea tarziu sa se opreasca raspandirea scorpionilor in orasele braziliene.