Tunelul de avioane hipersonice cu care China vrea sa cucereasca piata de profil

Tunelul de avioane hipersonice cu care China vrea sa cucereasca piata de profil

China construieste in prezent un tunel aerodinamic de mare putere, informeaza media de stat, acesta fiind destinat conceperii de avioane si de rachete care sa poata zbura cu peste 12.000 km/h, respectiv de zece ori viteza sunetului, relateaza AFP, citata de Agerpres. Tunelul de vant va permite ca prototipurile de aeronave, drone sau de armament sa fie supuse unor rafale puternice de vant, iar obiectivul este de a anticipa fortele care s-ar aplica asupra modelelor in marime naturala, in conditii de viteza, gravitatie si de caldura extreme.

Viitoarea instalatie, o galerie lunga de 265 de metri construita de Academia chineza de stiinte (CAS), va permite „simularea unor zboruri cu viteze cuprinse intre Mach 10 (12.250 km/h) si Mach 25 (30.600 km/h", respectiv de 25 de ori viteza sunetului, potrivit unui cercetator implicat in proiect, Han Guilai, citat de televiziunea publica CCTV.

Acest tunel aerodinamic va fi „cel mai rapid din lume" si „va ajuta la conceperea de avioane spatiale", a anuntat luni agentia oficiala Xinhua. Cercetatorii de la CAS au testat deja cu succes un prototip de avion „hipersonic"(respectiv cu o viteza egala sau superioara Mach 5) folosindu-se de un alt tunel aerodinamic, care poate simula viteze de pana la Mach 9, noteaza digi24.ro.

O revista chineza a dezvaluit in februarie acest proiect, numit „modelul I", o aeronava care va fi capabila sa transporte in mai putin de doua ore pasageri intre Beijing si New York, pe o distanta de 11.000 km. Va fi cel mai rapid avion comercial din istorie, depasind aeronava franco-britanica Concorde, care avea o viteza de croaziera maxima de 2.200 km/h.

Noul tunel, in prezent in constructie, permite rafinarea conceptiei aeronavelor, dronelor si armelor, sustine Song Zhongping, un expert al armatei chineze. „El va avea aplicatii civile si militare", explica el pentru AFP. „In domeniul militar, navetele si avioanele spatiale vor putea fi testate aici. La fel ca si rachetele supersonice", a adaugat el.

SUA detin deja tuneluri aerodinamice de nivel Mach 10-25 „din anii 1980", a subliniat Song Zhongping. „Deci nu se poate spune ca China le depaseste. Cel mult le egaleaza", a spus el. Beijingul si Washingtonul sunt amandoua angajate in dezvoltarea de rachete care pot zbura la viteze hipersonice si potential capabile sa nu fie detectate de sistemele de aparare aeriana adverse. „China ne-a depasit in materie de dezvoltare a armelor hipersonice", a recunoscut recent, in fata Congresului SUA, amiralul Harry Harris, seful comandamentului militar american pentru Pacific.