Sevilia, mai mult decat un oras al coridelor

Sevilia, mai mult decat un oras al coridelor
Sevila este al patrulea oras din Spania, in ceea ce priveste populatia. Situat in valea Guadalquivir, are aproximativ 700.000 de locuitori si detine statutul de capitala a Andaluziei.
 
Localizarea sa geografica, la intersectia dintre Europa si Africa, ii ofera un avantaj incontestabil: este creuzetul culturilor musulmana, catolica si evreiasca. Acest amestec confera orasului andaluz un patrimoniu arhitectural incredibil, incepand cu catedrala sa si cu Giralda. Mai mult decat atat, refrenul unui vechi cantec spaniol vechi spune: "Cine nu a vazut Sevilia nu a vazut minunea".
 
La nivel cultural, Sevilia ne-a dat mari artisti, cum ar fi Diego Velazquez (1599-1660) sau Bartolome Esteban Murillo (1618-1682), fiind considerat de spanioli, dar si de turistii straini cel mai frumos oras din Spania si unul dintre cele mai romantice orase din Europa.
 
Obiective turistice in Sevilia
Real Alcazar este Palatul Regal al Seviliei. De-a lungul anilor monarhii au extins palatul, rezultatul fiind cel de astazi: un complex in care se amesteca o multitudine de stiluri arhitecturale. Etajul superior al palatului un complex magnific de curti, terase si sali. Astazi, acesta este inca folosit de Familia Regala a Spaniei. Un punct de atractie este Sala Ambasadorilor, decorata cu structuri de gips si mozaicuri multicolore.
 
Basilica de la Macarena este caminul celei mai adorate imagini religioase din toata Andaluzia, sculptura din secolul XVII - Virgen de la Esperanza (Speranta). Cunoscuta simplu ca "La Macarena", este patroana toreadorilor si reprezentarea suprema din oras a mamei indurerate a lui Hristos. Puterea acestei statui frumoase, fragile, este evidenta in orele matinale ale procesiunii Madruga (Vinerea Mare) din Semana Santa. Pe oriunde trece, cade o ploaie de petale de trandafir, iar localnicii striga "Macarena, guapa!" (Frumoasa Macarena). 
 
Catedrala din Sevilia este in prezent cea mai mare catedrala romano-catolica din lume si cel mai mare lacas de cult medieval construit in stil gotic. Aceasta a fost inaltata pe locul unei foste moschei maure, pastrandu-se vechiul turn denumit "La Giralda". In interiorul constructiei sunt adapostite numeroase bogatii artizanale, printre cele mai valoroase din Spania. Corpul principal al catedralei, unul dintre cele mai mari din lume, are o lungime de 126 de metri si o latime de 83 de metri.
 
Conjunto Monumental de la Cartuja este o manastire, casa favorita din Sevilia a lui Columb, a regelui Felipe al II-lea si a altor capete luminate. Manastirea prezinta o biserica rara de secol al XV-lea, o prispa Mudejar de secol al XV-lea, dar si Capilla de Santa Ana, care a fost construita ca mormant al familiei lui Columb. Detine si Capitulo de Monjes (Casa Ordinului), plina de sculpturi funerare dezarmant de realiste ale membrilor familiei Ribera, care se numara printre binefacatorii de frunte ai manastirii. Aici se afla si Centro Andaluz de Arte Contemporaneo.
 
Parcul Maria Luisa poarta numele ducesei Maria Luisa de Montpensier, care, in 1893, a cedat orasului o mare parte din vastele terenuri ale Palacio San Telmo. Parcul de 38 hectare este plin de bizarerii arhitecturalem, palmieri, portocali, ulmi, pini mediteraneeni, dar si pajisti cu flori, alaturi de copaci ascunsi si lacuri. Printesa a donat si palatul, acesta fiind cedat bisericii pentru a gazdui un seminar teologic. Astazi, Palatul San Telmo este resedinta oficiala a presedintelui comunitatii autonome a Andaluziei.
 
Torre del Oro este un turn istoric de observatie care a fost construit la inceputul secolului al XIII-lea de dinastia maura Almohad care domina atunci orasul Sevilia. Turnul gazduieste astazi un muzeu naval si este un obiectiv turistic important. Turnul de Aur este una dintre cele mai fotografiate atractii ale orasului si datorita faptului ca beneficiaza de o localizare in vazul tuturor, pe o promenada mare chiar pe malul lacului in apropierea centrului istoric al orasului.
 
Corida din Sevilia a fost construita in secolul al XVIII-lea. Cu o capacitate de aproximativ 12.500 de locuri, aceasta este una dintre cele mai celebre coride din Spania. Ea contine si o mica capela, in care toreadorii se roaga sa nu fie loviti de coarnele taurilor impotriva carora urmeaza sa lupte. Parte integranta a Plaza de Toros este si Muzeul de Istorie a Coridelor, unde pot fi admirate picturi, costume si alte obiecte care au legatura cu toreadorii si coridele. La baza coridei se gaseste o statuie a lui Francisco Romero Lopez, cunoscut mai mult sub numele de Curro Romero, un toreador foarte celebru din Sevilia.
 
Barrio Santa Cruz este un cartier impresionant al orasului, un loc romantic, cu stradute inguste si case albe cu grilaje la geam. Majoritatea caselor au terase mari si pline de flori. 
 
Desi mai cunoscuta pentru echipa de fotbal, flamenco si coride, Sevilia ascunde o frumusete aparte: decor tipic mediteranean-spaniol, multe flori, stradute mici, case cu o arhitectura deosebita si vegetatia luxurianta. Destul cat sa va convingem ca merita vizitata?