Orasul de langa Vezuviu
Napoli, cel mai mare oras din Italia de sud, inseamna mai mult decat mafia napolitane, asa cum i s-a dus vestea. Orasul inseamna si patrimoniu arhitectural de mai mult de doua mii de ani, un amestec de influente nomade, aragoneze si spaniole, un exceptional muzeu de arheologie, numeroase biserici in stil baroc, un golf care impresioneaza toti vizitatorii, un climat generos, localnici foarte sociabili, un stil de viata care nu este supus dictatelor de timp si modernitate.
 
Vizitandu-l veti intelege de ce Napoli este cea mai putin consensuala destinatie italiana. Printre voi vor fi si persoane care, la fel ca Stendhal, vor considera ca Napoli este cel mai frumos oras din lume, dar si persoane care nu reusesc sa se inteleaga cu acest stil de viata exuberant. Dar, in orice caz, nu va lasa pe nimeni indiferent!
 
Adesea barfit pe nedrept, Napoli este amplasat intr-unul dintre golfurile cele mai frumoase din lume. Intre pantele abrupte ale Vezuviului si dulceata data de Capri, aproape de Pompei si frumoasa coasta Amalfi, strazile sale vii si populare ascund palate vechi, biserici in stil baroc si numeroase piete pline de viata.
 
Puteti incepe vizita cu o plimbare prin vechiul Napoli, Spaccanapoli. Acest cartier popular a fost construit pe drumurile principale ale vechii colonii grecesti Neapolis. Contine o mare parte din bogatia arhitecturala a orasului. Trebuie sa descoperiti bisericile (Santa Chiara, San Domenico Maggiore, Capela San Severo, Duomo - dedicat patronul spiritual al orasului, Saint Janvier) si pietele (Piazza Bellini, Piazza del Gesu Nuovo).
 
Apoi, mergeti in centrul monumental si vizititi Piazza del Plebiscito. In jurul acestei piete gigantice se ridica Napoli cel aristrocrat. Treceti numaidecat pe la Castelul Nuovo, impozanta constructie din secolul al XIII-lea, dupa ce ati vazut Palazzo Reale sau Palatul Regal si Teatrul San Carlo - in stil neo-clasic (al doilea teatru din Italia, dupa Milano). Aceasta zona este, de asemenea, un paradis pentru pasionatii de cumparaturi. Doua adrese trebuie sa retineti: magnifica Galleria Umberto I, care voia sa concureze cu Vittorio Emanuele Galerie din Milano, si Via Toledo, care este principala strada comerciala a orasului.
 
In partea de nord a orasului, trebuie sa vezi neaparat Muzeul de Arheologie. Acest muzeu este unul dintre cele mai importante muzee ale lumii antice grecesti si romane. Contine multe artefacte de pe vremea lui Pompei. Va recomandam sa il vedeti dupa ce ati fost la Pompei, pentru a avea o imagine mai buna asupra exponatelor. Un pic mai departe va asteapta galeria Capodimonte, care contine o colectie frumoasa de picturi italiene.
 
Castel dell'Ovo troneaza in agreabilul port Santa Lucia, la poalele orasului. Aceasta cetate, asupra careia planeaza o legenda ciudata, este inseparabila de peisajul napoletan.
 
Cei care au un pic mai mult timp se pot opri si in cartierele urmatoare: Certosa di San Martino - cu o panorama frumoasa asupra golfului si orasului, Mergellina - agreabila pentru o plimbare pe litoral - si Cartierul spaniol, cu o reputatie insa proasta, dar care ofera scene frumoase ale vietii napoletane.
 
In Muzeul Arheologic din Napoli sunt expuse obiecte din sit-urile lui Pompei si Herculanum: sculpturi, vase, fresce, obiecte de sticla ... Acest muzeu cuprinde una dintre cele mai mari colectii de antichitati grecesti si romane.
 
Gazduit intr-un vechi palat regal al Bourbonilor, Muzeul Capodimonte reflecta foarte bine evolutia picturii dintre secolele XIII si XVIII. Printre cele cateva sute de tablouri, veti vedea opere ale unor ilustri pictori italieni (Michelangelo, Raphael, Titian, Bellini), si, de asemenea, a unor artisti flamanzi, cum ar fi Peter Bruegel cel Batran.
 
Vesuviul este omniprezent in peisajul napoletan. Trebuie sa descoperiti unul dintre putinii vulcani europeni inca activi.
 
Aeroportul din Napoli se afla la 5 km de centrul orasului. Pentru transfer aveti la dispozitie doua linii de autobuz (autobuz linia ANM 3S - Piazza Garibaldi si ANM Alibus - Piazza Garibaldi), dar si taxi-uri.