Orasele lumii in care se mananca cel mai bine

Orasele lumii in care se mananca cel mai bine
Huffington Post a publicat un top al oraselor lumii care pot include fara probleme si mancarea pe lista atractiilor turistice, printre factorii luati in considerare in realizarea selectiei numarandu-se caracterul unic al mancarurilor si bauturilor traditionale, calitatea restaurantelor si barurilor, diversitatea gastronomica, dar mai ales evolutia permanenta care se simte in aceste zone geografice din punct de vedere culinar.
 
18. Penang, Malaysia 
Exista un motiv intemeiat pentru care Penang este adesea numit „capitala culinara a Malaysiei“. Mai exact, zona considerata un adevarat rai gastronomic de turisti din toata lumea se numeste George Town si este capitala Penang-ului. Preturile mici si amestecul de stiluri culinare, indian, chinez, thaialndez si malaysian, contureaza o bogatie de arome unice.  
 
Printre delicatesele care trebuie incercate se numara rojak (un tip de gogosi cu pasta de creveti si fructe), dar si varietatea impresionata de supe de la cea pe baza de porc, rata cu scortisoara si anason pana la zeama de creveti si oase de porc, perisoare de peste si taitei asiatici. Un loc unde poti savura tot ce-ti pofteste inima pentru mai putin de 10 dolari este Centrul Gurney Drive Hawker, potrivit adevarul.ro. 
 
17. Melbourne, Australia
Melbourne este un oras impresionant din punct de vedere gastronomic si acest lucru este confirmat si de numarul mare de chefi care au ales sa munceasca aici in ultimii ani, printre care Frank Camorra si Andrew McConnell. Imigrantii italieni au adus tot ce era mai bun din mostenirea lor culinara, la fel si coreenii care traiesc aici si care si-au deschis nenumarate restaurante extrem de populare. Unul dintre cele mai apreciate restaurante cu specific coreean este Huxtable. 
 
16. Ho Chi Minh (Ho si Min), Vietnam
Influenta Frantei coloniale se simte din plin in istoricul Saigon, asa cum inca mai este numit de localnici Ho Chi Minh, atfel incat din alaturarea preparatelor frantuzesti cu cele vietnameze au rezultat adevarate minuntatii culinare. Este cazul sandvisului bahn mi, un amestec de carne de pui, muraturi si sos invelit in bagheta crocanta, sau a crabului cu sos chili.  
 
15. Buenos Aires, Argentina
Fripturile, cunoscute sub numele generic asado, vinul rosu de calitate si produsele de patiserie (empanadas) sunt numai cateva dintre argumentele care fac din Buenos Aires o destinatie turistica culinara. Cel mai bun local in care se servesc numai preparate la gratar este Don Julio, in timp ce Peron Peron se lauda cu pateuri care dau dependenta. La categoria cea mai buna mancare pe care o poti cumpara pe strada se detaseaza sandvisurile choripan, care contin bucati din vestitul carnat chorizo perpelite pe gratar. 
 
14. New Orleans, SUA 
Este considerat orasul unde s-a inventat cocktail-ul, dar este vestit pentru culturile culinare creola si cajuna. Jambalaya, fasolea rosie cu orez sau gumbo sunt adevarate vedete ale gastronomiei locale, iar fuziunea dintre bucataria americana si cea franceza se dovedeste irezistibila pentru turisti din intreaga lume.  Nu in ultimul rand, sanvisurile po'boys (cu creveti, stridii fripte, bacon si branza cheddar sau cu carne de vita fripta si sos) sunt bune de te lingi pe degete. 
 
13. Montreal, Canada 
Specialitatile din carne afumata si celebrul poutine (amestec de cartofi pai, branza si sos) pot fi savurate la tot pasul.  Un local recomandat pentru priceperea cu care sunt pregatite retetele specifice provinciei Quebec este Au Pied de Cochon (La piciorul porcului).
 
12. Copenhaga, Danemarca 
Sandvis Smorrebrod cu somon sau un hot-dog organic de la standurile Dop din Copenhaga sunt usor de obtinut si mult mai ieftine decat intr-un restaurant. Insa capitala daneza se lauda cu nu mai putin de 15 restaurante cotate cu stele Michelin, printre care si celebrul Noma, unde sunt satisfacute si cele mai pretentioase preferinte culinare. Dar revenind la mancarea de strada (street-food cum o numesc americanii), nu trebuie ratat heringul marinat, care merge cu o bere daneza rece ca gheata. 
 
11. Hong Kong, China 
Hong Kong nu este numai un centru financiar, ci si unul gastronomic. De la galustele (dim sum) cu porc sau alte umpluturi, pana la preparatele in care se impletesc bucataria engleza si cea chineza, oferta culinara este vasta si fiecare poate descoperi ceva pe gustul sau.  FOTO Yakitori Restaurantul Tim Ho Wan are o stea Michelin si este vestit pentru galustele (dim sum) pe care le are in meniu, in timp ce la gastropub-ul Yardbird bucatarul sef Matt Abergel, de origine canadiana, face din yakitori (frigarui de pui in stil japonez) o adevarata arta.
 
10. Barcelona, Spania 
Jambonul iberic nu mai are nevoie de nici un fel de reclama, iar bucataria catalana nici atat. Bodega 1900 din Barcelona serveste tapas de o vesnicie, dar acest lucru nu a facut decat ca retetele pentru aperitivele locale sa atinga desavarsirea. In restaurantul Dos Palillos, chef Albert Raurich combina in cel mai gustos mod posibil aperitivele spaniole cu bucataria asiatica. O varianta gastronomica traditional spaniola poate fi incercata la localul La Boqueria, iar Mercat de Santa Caterina este un restaurant unde localnicii nu prea mai lasa loc la mese si pentru turistul infometat, atat de buna se pare ca este mancarea. 
 
9. Tokyo, Japonia 
In piata de peste Tsukiji din Tokyo se spune ca se poate cumpara cel mai bun sushi din lume, iar cei mai buni taitei asiatici care se inmoaie intr-o supa plina de arome (tsukemen) pot fi incercati la Rokurinsha. Tokyo este „bucataria“ uriasa unde isi gasesec locul preparate din aproape toate culturile lumii, fiind metropola cu cel mai mare numar de restaurante cotate cu stele Michelin din lume, chiar mai multe decat Parisul. In ceea ce priveste mancare de la colt de strada, diversitatea este coplesitoare si binevenita, iar zonele de fast-food din mall-uri sunt adevarate comori culinare, total diferit de ceea ce se poate gasi intr-un mall din Europa. 
 
8. Istanbul, Turcia
O vacanta la Istanbul se poate dovedi revelatoare, chiar si daca nu ne rezumam sa mancam omniprezentul kebab, care se gaseste aici in zeci de variante. Bazarurile sunt cornuri ale abundentei, mai ales in ceea ce priveste condimentele, mancarurile pe baza de legume sunt extraordinare, la fel si cele cu carne. Menemen (oua jumari cu ceapa si rosii), lahmacun (gustoasa pizza turceasca) si Sebzeli kebab, o varietate de kebab in care bucatile de carne sunt amestecate cu vinete, cartofi, ardei, fac cinste bucatariei turcesti.  Zubeyir si Ciya Sofrasi (localizat in partea asiatica a orasului) sunt doua dintre restaurantele unde orice comanzi este facut ca la mama turcilor acasa. 
 
7. Cartagena, Columbia
Fritos, asa cum numesc localnicii mancarea vanduta la tonetele stradale, este cu adevarat delicioasa in Cartagena: lipiile din porumb umplute cu carne sau oua (arepas), fructele de mare proaspete si popularul desert cholados (un fel de salata de fructe exotice cu fulgi de gheata si lapte) sunt obligatorii pentru turistul infometat. 
 
6. Marrakesh, Maroc 
Tajine cu carne de capra sau miel, un fel de mancare berber, se alatura bogatei istorii care s-a rasfrat in mod fericit si in bucataria locala, cu influente franceze, africane si orientale.  Partea veche a orasului ofera mereu surprize culinare, printre care se numara kefta (chiftelute cu paprika, cumin, ceapa, coriandru si patrunjel) si merguez (carnat picant cu carne de vita si berbec), iar in piata Djema el-Fna poate fi testat si capul de oaie fript. Bo-Zin este unul din restaurantele cunoscute din Marrakesh, unde bucataria traditonala este extrem de respectata.
 
5. New York City, SUA 
Mancare evreiasca, hot dog si pizza in zeci de variante, mancare asiatica, bucatarie de cea mai inalta clasa in restaurantele de top raspandite in tot orasul, New York este un creuzet al diversitatii, inclusiv culinare.
 
4. Londra, Marea Britanie
In ultimii zece ani, scena culinara londoneza a fost considerabil imbogatita de imigrantii din toata lumea care si-au gasit aici a doua casa. Mancarea indiana, coreeana sau cea din America Latina sunt, la acest moment, pe val. La tot pasul dai peste rulote cu mancare, iar lupta pentru suprematie este mai apriga decat intre restaurantele cu staif. 
 
3. Mumbai, India 
Nu mai putin de 20 de milioane de locuitori numara Mumbai, iar acesta este un motiv pentru care diversitatea culinara este capitolul la care acest oras uimitor exceleaza. Mutton dhansak (mancare de legume cu carne de oaie sau berbec) sau o portie de bhel puri (orez cu legume si pasta de tamarind) asa cum se poate cumpara de la bucatarii de strada te vor face sa percepi doar o mica parte din ceea ce presupune cultura culinara indiana. 
 
2. Bologna, Italia 
In Bologna ai impresia ca mancarea este mereu facuta de mainile pricepute ale bunicelor. Sosul bolognese s-a inventat aici, iar ragu este unul dintre cele mai consistente si mai savuroase sosuri italiene, in care mirodeniile si carnea se transforma intr-un festin pentru papilele gustative. Lasagna, Tagliatelle alla Bolognese, totul presarat din belsug cu parmesan, dar si alte delicii pot fi gustate in Mercato di Mezzo, o piata plina cu bunatati locale. 
 
1. Bordeaux, Franta
Locul fruntas in clasament il ocupa Bordeaux, chiar daca Parisul este de regula orasul care reclama laurii de fiecare data. Vinurile bune din regiune sunt acompaniate de o bucatarie bogata: de la confit-ul de rata si foie gras pana la retetele pe baza de languste sau soici, totul este proaspat si gustos. Nu in ultimul rand, in regiunea Boredeaux se produc anual 700 de milioane de sticle de vin.