Motivul pentru care insotitorii de zbor te roaga sa ridici obloanele ferestrelor la decolare si aterizare

Motivul pentru care insotitorii de zbor te roaga sa ridici obloanele ferestrelor la decolare si aterizare

Avioanele de ultima generatie, ca Boeing 787 Dreamliner, dispun de ferestre inteligente care isi schimba culoarea in functie de necesitatile echipajului de zbor. Cu toate acestea, majoritatea avioanelor care zboara in prezent nu dispun de aceasta tehnologie, fiind dotate cu clasicele obloane care pot fi coborate si ridicate. Persoanele care nimeresc locul de la fereastra sunt de obicei rugate de insotitorii de zbor sa ridice si sa coboare obloanele, cel mai des in timpul decolarii si aterizarii, cand personalul trebuie sa vada exteriorul aeronavei.

Acest lucru nu se intampla in cazul tuturor companiilor, insa nu ar trebui sa va mire daca va intalniti cu aceasta cerinta in timpul unui zbor. Explicatia are legatura cu masurile stricte de siguranta de la bordul aeronavelor. De exemplu, regulile SUA spun ca un avion trebuie evacuat in 90 de secunde in caz de urgenta, de mentionat fiind si faptul ca majoritatea incidentelor au loc in timpul decolarilor si aterizarilor.

Obloanele trebuie, asadar, ridicate in timpul acestor manevre, pentru ca echipajul sa poata vedea ce se intampla in afara avionului si sa depisteze eventuale defectiuni sau pericole - foc la motor, de exemplu, noteaza adevarul.ro. De asemenea, obloanele ridicate le permit insotitorilor de zbor sa decida ce usi sa foloseasca in caz de evacuare de urgenta. Apoi, in timpul decolarilor si aterizarilor, lumina ambientala este redusa in intensitate. Acest lucru permite ca ochii pasagerilor si echipajului sa se obisnuiasca la lumina naturala. In cazul unei evacuari de urgenta, o lumina foarte puternica la care ochii nu sunt adaptati poate dezorienta atat pasagerii, cat si echipajul avionului. Asadar, daca va intalniti cu aceasta situatie, nu ignorati cerintele personalului, daca vreti ca zborul sa se desfasoare in conditii de siguranta maxima.