Lisabona, orasul celor sapte coline

Lisabona, orasul celor sapte coline
Lisabona, capitala si cel mai mare oras din Portugalia, este construita pe sapte coline cu vedere spre estuarul Tagus, care se varsa in Oceanul Atlantic, la 17 km distanta. Amplasarea sa geografica a facut din acest oras punctul de plecare al marilor expeditii maritime dintre secolele XV si XVI. Arhitectura orasului aminteste foarte bine de aceasta perioada prospera pentru locuitori evidentiata mai ales de Turnul Belem si Manastirea Jeronimos.
 
Astazi, orasul simbolizeaza modernitatea Portugaliei. Reabilitarea majora efectuata in ultimele decenii a contribuit in mod semnificativ la noua sa fata. Cei care cred ca in Lisabona inca se mai afla care albe agatate pe dealuri vor fi surprinsi. Fatadele au adoptat culori pastelate si ocru. Au fost, de asemenea, ridicate cladiri moderne.
 
Lisabona este uneori numita "orasul alb". Aceasta denumire nu este in nici un caz insipida. Din contra, capitala portugheza afiseaza un amestec arhitectural, astfel incat este dificil sa asociezi orasul unui anumit stil. Are unele monumente antice, cum ar fi impozantul Castel St. Georges, care domina cartierul Alfama, sau Catedrala.
 
Arta manuelina (incepand cu secolul XVI), este, de asemenea, maiestuos reprezentata de Manastirea Jeronimos si Turnul Belem. In mod similar, nu putem vorbi despre Lisabona fara a aminti de numeroasele miradouros, aceste panorame de pe care orasul se vede uluitor. Sa nu uitam nici ce faianta si mozaicurile atat de caracteristice Portugaliei. Lisabona ascunde multe comori, imprastiate in diferite locuri: unele statii de metrou, unele miradouros, biserica din Sao Roque sau Muzeul National Azulejo, dedicat in intregime acestei arte.
 
Catedrala Patriarhala Sf. Maria Maggiore (Santa Maria Maior de Lisboa sau Se de Lisboa) este o biserica parohiala romano-catolica si este cea mai veche biserica din oras. Astazi, este un amestec de stiluri arhitecturale diferite.
 
Castelo de Sao Jorge (Castelul Sf. George) din Lisabona poate fi vazut din aproape orice punct al Lisabonei si este unul dintre obiectivele turistice majore. Mare parte a castelului a fost distrusa de-a lungul anilor, in special de cutremure, dar inca se pot vedea o multime de ziduri de aparare si 18 turnuri. Acest obiectiv turistic este si un loc perfect pentru relaxare, gradinile sale fiind pline de pauni, gaste si rate care creeaza o atmosfera linistitoare.
 
Apeductul Apelor Libere (Aqueduto das Aguas Livres) este un excelent exemplu de maiestrie arhitecturala a portughezilor. Cursul principal al apeductului are 18 km, insa intreaga retea de canale acopera 58 km. 
 
Elevador de Santa Justa, botezat dupa straduta din Lisabona pe care se afla, a fost desenat si construit de francezul Raoul Mesnier de Ponsard, inspirat de lucrarile lui Gustave Eiffel. Din Praca do Rossio, cabina ascensorului va urca 45 de metri, apoi, pe o scara din fier in spirala, veti urca pana pe o terasa de pe care se vede tot orasul.
 
Biserica Veche a Fecioarei Conceptie este unul dintre putinele edificii care au supravietuit in Lisabona construite in stil manuelin, detasandu-se prin bogatia motivelor decorative: sfere armilare, entitati angelice, bestii, motive vegetale. Situata in districtul Baixa, in imediata vecinatate a Praca do Comercio, actuala Biserica Veche a Fecioarei Conceptiei prezinta motive renascentiste care infrumuseteaza portalul si ferestrele de pe fatada bisericii. Timpanul portalului o reprezinta pe Fecioara Compasiunii a carei trena, tinuta fiind de doi ingeri, acopera intr-un gest de protectie diversi oameni de stat si clerici ai Portugaliei (Leonor de Viseu, Papa Alexandru VI, Episcopul de Lisabona, Regele Manuel I si Regina Eleanor).
 
Palatul Fronteira, cunoscut si sub numele de Palatul Marchizilor de Fronteira, este o proprietate privata, insa anumite parti ale sale sunt deschise vizitelor, doar cu un program redus. Castelul merita vizitat datorita faptului ca, alaturi de Muzeul Placilor Ceramice, este unul dintre cele mai inspirate locuri unde splendide panouri cu astfel de placi (in interiorul si in exteriorul gradinii, inclusiv in gradina, redand episoade religioase, cadre de pe campul de batalie si scene de vanatoare) pot fi admirate in Lisabona.
 
Muzeul Faiantei (Museu do Azulejo) se afla intr-o manastire intemeiata in anul 1509 si este dedicat unei arte specific portugheze - cea a fabricarii placilor de faianta pictate (numite azulejos). Azulejos reprezinta un element caracteristic in arhitectura portugheza si impodobesc peretii a mii de cladiri, la interior si exterior, cu un decor elaborat - nu doar cu motive florale si geometrice, dar si cu complicate scene istorice sau mitologice.
 
Muzeul Marinei - cu patrimoniul sau de peste 17.000 de piese, acesta vremurile in care portughezii erau printre cei mai vestiti cuceritori ai marilor.
 
Daca tot ai ajuns in Lisabona, trebuie sa gusti si din preparatele bucatariei traditionale. Puiul si preparatele din peste caracterizeaza bucataria portugheza. De asemenea, mai puteti manca fructe de mare.
 
Aeroportul Lisabona Portela ofera serviciul "Inchirieri masini". Insa, principala companie publica de transport in comun efectueaza si transferuri cu autobuze de la aeroport spre oras. Probabil cel mai eficient mod de a ajunge de la aeroport in Lisabona este cu taxiul. Distanta este destul de scurta si tarifele destul de mici, insa soferii de taxi au dreptul de a mari pretul cursei, in functie de bagaje sau animale de companie.
 
Trebuia insa sa tineti cont si de faptul ca portughezii detine tristul record european in ceea ce priveste numarul de accidente rutiere pe cap de locuitor. Traficul in Lisanona este infernal si, de ce mai multe ori, localnicii sunt indisciplinati din acest punct de vedere. Chiar daca taxiul nu este scump, va recomandam sa va deplasati cu tramvaiul, un mijloc de transport mai original si mult mai sigur. Trebuie sa mergeti cu cel de pe traseul numarul 28, una dintre cele mai vechi linii, care trece prin cartierul Alfama si ajunge pana in orasul de sus. Impresionant de vazut este modul in care aceste trenuri mici urca si coboara dealurile Lisabonei.