De ce mancarea din avion este fada la gust?

De ce mancarea din avion este fada la gust?
Te-ai intrebat si tu asta, nu-i asa? De ce, totusi, mancarea din avion nu este chiar placuta la gust? Indiferent de preparate, de la peste, pui sau chiar paste, fiecare portie de mancare servita la inaltime, printre nori, este mai putin gustoasa decat daca este consumata pe pamant, scrie Bloomberg.
"Cand calatoresti la mare altitudine, gustul pe care il simti nu este la fel ca atunci cand te afli in restaurant", sustine Peter Wilander, managing director al serviciilor de la bord de la compania aeriana Delta Air Lines, citat de Fastcodesign.com.
 
Calitatea alimentelor si a ingredientelor nu este de vina atunci cand iei masa in avion. De vina este, de fapt, locul in care mananci, care se afla la 10.000 metri inaltime. Astfel, diferenta de gust a fost demonstrata de un institut de cercetare din Germania, care a stabilit, print-un studiu din 2010, ca o mancare gustoasa servita in restaurant devine "atat de banala in aer", potrivit wall-street.ro, care citeaza Business Insider.
 
Alimentele si ingredientele isi pastreaza proprietatile si calitatea la inaltime. Insa, de vina suntem chiar noi, pasagerii, tocmai pentru ca la mare altitudine perceptia noastra fata de gusturile sarat si dulce scade cu 30%. Pana sa ajunga in farfuria ta, mancarea este pregatita, racita si depozitata pentru a fi ulterior incarcata in camion si apoi transportata pana in avion, unde iti este servita cateva ore mai tarziu.
 
Cabinele de avioane sunt presurizate cu un nivel extrem de scazut de umiditate, de doar 4%. Umiditatea care exista in cabina provine din respiratia persoanelor prezente acolo. In acelasi timp, umiditatea scazuta usuca alimentele mai repede decat se intampla pe pamant. Din moment ce mirosul si umiditatea sunt aspecte importante ale modului in care percepem gustul, atunci se intampla ca fripturile sa fie mai putin gustoase in avion decat in restaurant.
 
Potrivit reprezentantului Delta, compania aeriana serveste peste 9 milioane de mese in timpul zborului in fiecare an, iar niciunul dintre preparate nu este gatit in avion. Nici macar business class nu are parte de o masa proaspata, scrie Fastcodesign.com.
 
"Inainte de dereglementare, in anii ’70, produsele alimentare ale companiei aeriene au fost de excelente. Preturile au fost atat de mari incat zborurile erau, in cea mai mare parte, provincia celor bogati, decat o experienta americana comuna, asa cum este astazi", sustine un economist american, citat de Business Insider.
 
Cum zborurile au devenit accesibile, calitatea alimentelor a inceput sa scada, mai ales ca mancarea este reincalzita, mai spune economistul. Asa ca specialistii au stabilit: nici cei mai buni bucatari-sefi nu pot imbunatati gustul preparatelor servite in avioane.