De ce calatoriile aduc mai multa fericire decat lucrurile materiale

De ce calatoriile aduc mai multa fericire decat lucrurile materiale

De ce mergem cu atat de mult entuziasm spre magazine din clipa clipa in care avem bani in portofel? Cu fiecare noua achizitie ne simtim un pic mai fericiti, dar la cateva zile distanta acest sentiment dispare. Site-ul „Bright Side“ a supus dezbaterii aceasta problema in incercarea de a gasi rezolvarea: ce ne face fericiti cu adevarat?
Se pare ca principalul impediment in cale fericirii este adaptarea. De indata ce lucrul achizitionat devine obisnuit si neinteresant, nivelul de satisfactie fata de viata se diminueaza si suntem nevoiti sa cautam o alta achizitie pentru a putea fi fericiti. Iar acest proces este repetat din nou si din nou. Pe de alta parte, o cercetare a Universitatii Cornell a descoperit o cale prin care acest ciclu daunator sa fie rupt. Profesorul de psihologie Thomas Gilovich a demonstrat ca oamenii experimenteaza acelasi nivel de crestere a fericii cand calatoresc, ca atunci cand cumpara ceva nou. Dar, si aici este un aspect important, in timp ce nivelul fericirii fata de o noua achizitie scade treptat, nivelul fericirii vizavi de o calatorie, prin amintirile legate de aceasta experienta, continua sa ne ridice moralul si hormonii de fericire pentru o perioada lunga de timp.
A participa la diferite tipuri de evenimente neobisnuite, a merge in calatorii, invatarea unor noi competente, chiar si un sport extrem, toate sunt ideale ca surse ale fericii unui om. Un nou dispozitiv sau o noua masina vor deveni, in cele din urma, banalitati pe care le posedam sau devin depasite. Fiecare noua aventura genereaza amintiri si o sursa reala de bucurii care raman cu noi pana la sfarsitul vietii.